Nieuws
01 december 2015 - Ron Smeets

Topman Samsung Mobile wordt na bijna drie jaar vervangen J.K. Shin doet een stap terug ten faveure van DJ Koh

Samsung heeft deze week bekend gemaakt dat JK Shin een deel van zijn taken als hoofd van de mobiele tak over zal dragen aan DJ Koh. Na bijna drie jaar valt het doek voor de man die de Samsung Smartphones, waaronder met name de Galaxy S3 en S4, naar de wereldtop bracht. Toch was Shin ook de man onder wiens leiding de populariteit, en dan vooral de verkoopcijfers van de Galaxy S toestellen daalden. DJ Koh was in het verleden betrokken en grotendeels verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mobiele diensten als Knox en Samsung Pay. Nu moet hij dus, voorlopig nog wel samen met Shin, de neerwaartse trend bij Samsung Mobile stoppen en omkeren.

De tegenvallende verkoopcijfers van de Galaxy S5 noopte Samsung tot het ontwikkelen van een compleet nieuw topmodel. Dat werd de inmiddels overbekende Galaxy S6 familie. Samen met een nieuw, premium, design met metalen behuizing en glazen achterzijde, besloot Samsung direct ook maar de prijs naar een premium niveau te tillen. Helaas bleek al snel dat de Galaxy S6 niet het succes ten tijde van de Galaxy S3 en S4 wist terug te brengen. En dat kwam niet allen door het prijskaartje. Ook nadat Samsung die, middels cash-back, tijdelijke kortingen en uiteindelijk een definitieve prijsverlaging, weer op het niveau van 2013/2014 gebracht had bleven de verkoopcijfers van de Galaxy S6 achter bij de verwachtingen.

Daarbij komt ook nog eens dat onder Shin's leiding geblunderd werd bij de productieplanning van de Galaxy S6 en S6 Edge. De Edge variant bleek namelijk veel gewilder dan aanvankelijk verwacht. Daardoor ontstond er een tekort aan Galaxy S6 Edge exemplaren terwijl de gewone S6 op de planken bleef liggen.

Samsung's mobiele tak staat al geruime tijd onder druk. Na de mega successen van met name de Galaxy S (tot en met de S4) en Note phablets gaat het al ruim een jaar niet meer zo heel erg crescendo met de Koreaanse fabrikant. Ja, ze zijn nog steeds de marktleider maar zo langzamerhand beginnen ze in Seoul de hete adem van concurrenten als Huawei en Xiaomi, samen met die van Apple. steeds duidelijker in de nek te voelen.

In dat licht bezien is het misschien wel een goede beslissing om juist nu al de top van de mobiele tak (deels) te vervangen. Nokia weet wat de gevolgen kunnen zijn wanneer een CEO te lang op zijn plek blijft zitten terwijl onder zijn leiding de successen wegebben.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.