Nieuws
23 juli 2007 - Danijel Dercksen

TomTom neemt Tele Atlas over

TomTom heeft vandaag laten weten op de beurs dat het de kaarten fabrikant Tele Atlas wil overnemen voor een bedrag van 1,8 miljard euro. Hiermee wil TomTom zijn positie in de navigatie markt versterken en tegelijk de kosten omlaag brengen voor het produceren van kaarten en andere navigatie materialen.

Opmerkelijk is ook dat TomTom een clausule heeft ingebracht zodat TomTom een bedrag van 20 miljoen euro ontvangt als Tele Atlas in zee gaat met een concurrerende bieder. Hierdoor wint TomTom of het bedrijf, of als een ander bedrijf met Tele Atlas aan de haal gaat krijgt TomTom 20 miljoen euro bijgeschreven op haar rekening, een win win situatie dus.

Volgens TomTom-topman Harold Goddijn levert de nieuwe combinatie vooral kwaliteitsvoordelen op en in mindere mate kostenvoordelen. "De combinatie biedt betere producten met nauwkeurigere navigatiekaarten", aldus Goddijn in een toelichting. Hij denkt dat de sector voor navigatie-apparatuur de komende jaren "dramatisch" gaat veranderen omdat consumenten steeds hogere eisen stellen aan de kwaliteit.

De nettowinst over de afgelopen periode is bij TomTom met 81 procent gestegen tot 68 miljoen euro. De omzet steeg met 37 procent naar 380 miljoen euro. TomTom rekent op een omzet van tussen 1,6 en 1,8 miljard euro in 2007 zal zijn. Mede door deze gunstige cijfers en het nieuws over de overname is het aandeel van Tele Atlas, met een notering in de MidKap-index, omhoog geschoten bij de opening met 27 procent tot 21,03 euro. Ook TomTom maakt een koerssprong van 8,2 procent tot 44,30 euro.

Het is dus duidelijk dat TomTom een zware speler is geworden in de markt van navigatie en met deze overname zal het bedrijf uitgroeien tot een zware multinational, als dat het al niet al was.Gerelateerde links:
Beveiliging TomTom kaarten gekraakt
TomTom's QuickGPSfix zorgt voor snellere positiebepaling
Tom Tom en Vodafone revolutioneren file informatie
Over de auteur: Danijel Dercksen