Nieuws
04 oktober 2012 - Ron Smeets

TomTom navigatie App nu ook beschikbaar voor Android

TomTom heeft vandaag bekendgemaakt dat de Navigatie App nu ook beschikbaar is in de Google Play Store, voor Android toestellen dus. De TomTom App werkt vooralsnog alleen op toestellen met een beeldschermresolutie van 800 x 480 of 854 x 480 pixels. En je moet minimaal Android versie 2.2 (of hoger) gebruiken.

Dit betekent dus dat je met een Galaxy S III, Sony Xperia T, Galaxy Note II en andere toestellen met een afwijkende resolutie nog geen gebruik kunt maken van de TomTom App. De fabrikant geeft wel aan dat aan de   compabiliteit voor meerdere resoluties in een volgende release te vergroten.

De App kost, tijdelijk, €34,99 (introductieprijs), maar dat is wel de 'kale' prijs. Diensten als HD Traffic en flitser meldingen (de zogenaamde Live Services) moet je apart aanschaffen, mocht je die willen gebruiken. De kaarten worden wel gratis geupdate; vier keer per jaar en zolang als je de app gebruikt. Houd er wel rekening mee dat je in dat geval moet zorgen voor voldoende vrije opslagruimte op je Android toestel. De App zelf, bij online navigeren (kaartinformatie dus niet op je toestel) heeft zo'n 215 MB nodig. 

Mocht je van plan zijn om ook in (of naar) het buitenland te navigeren, dan is het goed om te weten dat de kaarten offline geinstalleerd kunnen worden op je Android toestel zodat je geen (onverwacht) hoge rekening krijgt voor dataroaming. Ga je de kaarten offline gebruken, dan kan de benodigde opslagruimte, afhankelijk van het aantal (Europese) kaarten dat je installeert, oplopen tot 3.7 GB. Het verdiend ook de aanbeveling om de kaarten via een WiFi verbinding te downloaden. Dat is niet alleen veel sneller, maar ook beter voor je data tegoed ;-)

De belangrijkste features van de TomTom Navigatie App voor Android:

- Volledig offline navigeerbare kaart. Met of zonder bereik, de hogeresolutiekaarten bieden snelle laadtijden en routeaanwijzingen. Dit voorkomt hoge kosten voor dataroaming bij gebruik in het buitenland.
- Gratis Lifetime-kaarten. Gebruikers beschikken altijd over de nieuwste kaarten en zijn zo verzekerd van de snelste route naar hun bestemming. Ze ontvangen vier gratis kaartupdates per jaar gedurende de levensduur van de app.
- IQ Routes. De snelste routes en de meest accurate, betrouwbare aankomsttijden op elk moment van de dag.
- HD Traffic. Live verkeersupdates zorgen ervoor dat gebruikers hun bestemming nog sneller bereiken. Verkrijgbaar via een in-app aanschaf.
- Snelheidscamera’s. Vermijd snelheidsboetes met realtime camerawaarschuwingen. Beschikbaar via een in-app aanschaf.
- TomTom Places. Zoekresultaten toegespitst op automobilisten.
- Multitask-ondersteuning. Heldere ‘turn-by-turn’-navigatie tijdens het bellen.
- Naadloze integratie. Integreert eenvoudig met de Android-smartphonecontactlijst.
- Geavanceerde rijbaanbegeleiding. Biedt bestuurders extra inzicht op moeilijke kruispunten.
- Gesproken straatnamen. Automobilisten houden hun ogen op de weg – gesproken instructies bevatten nu straatnamen, waardoor navigeren nog eenvoudiger is. 

TomTom-Android-b TomTom-Android-a TomTom-Android-c

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.