Nieuws
14 mei 2008 - Danijel Dercksen

TomTom mag dan eindelijk Tele Atlas overnemen

TomTom heeft zojuist toestemming gekregen van de EU om Tele Atlas over te nemen. Neelie Kroes van mededingingszaken heeft dit bekend gemaakt. Er worden verder geen voorwaarden aan de overname gesteld door de EU. Het oordeel van Kroes heeft maanden langer op zich laten wachten dan de bedrijven hadden gehoopt. TomTom wilde de overname aanvankelijk in 2007 afronden, maar Kroes gelastte een aanvullend onderzoek naar de gevolgen van de transactie voor de concurrentie op de navigatiemarkt.

Kroes stelt nu dat de overname de concurrentie op de Europese markt niet in belangrijke mate beperkt. Zij wijst erop dat klanten van Tele Atlas naar concurrent Navteq kunnen overstappen als TomTom de kaarten van de Bossche producent voor zichzelf houdt. Volgens de eurocommissaris snijdt TomTom zichzelf daarmee in de vingers. Het verlies aan omzet bij digitale kaarten zou niet kunnen worden gecompenseerd door extra verkoop van navigatiesystemen.

Met de acquisitie wil TomTom de productie van kaarten in eigen hand nemen. Het bedrijf, dat bijna 3 miljard euro betaalt voor Tele Atlas, rekent erop dat dit betere kaarten oplevert tegen een lagere kostprijs. De kostenvoordelen die voortvloeien uit de overname wil TomTom investeren in uitbreiding van de dekking van de kaarten van Tele Atlas. Op de beurs in Amsterdam werd het besluit van Kroes met gejuich ontvangen. De beurskoersen van TomTom en Tele Atlas stegen met meer dan 2 procent.Gerelateerde links:
TomTom neemt Tele Atlas over
EU bekijkt nogmaals overname Tele-Atlas door TomTom
Over de auteur: Danijel Dercksen