Nieuws
27 maart 2012 - Ron Smeets

TomTom HD Traffic; Uitslapen en goed voor 't milieu

OK, deze titel is misschien wat dik aangezet. TomTom stuurde eerder vandaag een persbericht uit waarin de resultaten van een Duits onderzoek naar de positieve uitwerkingen die HD Traffic heeft op de reistijden van ons woon-werkverkeer en het milieu.

Volgens de Duitse onderzoekers kan de trip van huis naar kantoor dankzij HD Traffic tot wel 30% korter gaan duren. Daarbij is wel uitgegaan van een gemiddelde woon-werkverkeerrit van 30 a 40 minuten.

Doordat je korter in de auto zit, en minder stil staat met een stationair draaiende motor, wordt er ook minder brandstof verbruikt én voor een lagere CO2 uitstoot gezorgd. Heel erg fijn allemaal, maar iedereen die wel eens TomTom HD Traffic gebruikt heeft en regelmatig in de bekende fileregio's vertoefd zal het met mij eens zijn dat vooral het waarschuwen voor- en ontwijken van- files DE killer app van HD Traffic is. De rest zijn leuke bijkomstigheden ;-)

Het volledige persbericht:
Amsterdam, 27 maart 2012 – Systemen met realtime verkeersinformatie van TomTom besparen bestuurders het meeste tijd en geld. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR). Het onderzoek wijst uit dat producten met TomTom HD Traffic de reistijd gemiddeld met dertien procent en in gebieden met veel files zelfs met dertig procent verkorten. HD Traffic is de realtime verkeerstechnologie van TomTom en wordt toegepast in uiteenlopende producten: van draagbare navigatiesystemen en smartphones tot en met infotainmentsystemen in auto’s en verkeerscentra van de overheid. Naast een kortere reistijd verslaat TomTom volgens het onderzoek de concurrentie ook in het verlagen van brandstofkosten en de CO₂-uitstoot.

Het onderzoek bestond onder andere uit uitgebreide rijtests in en rond Berlijn en ging uit van een gemiddelde woon-werkverkeerrit van dertig tot veertig minuten. TomTom HD Traffic presteerde het best ten opzichte van concurrerende navigatieproducten. Een bestuurder die dagelijks met zijn auto naar zijn werk reist, is met TomTom gemiddeld dertien procent minder lang onderweg. Dit scheelt maar liefst vijftig minuten per week en veertig uur per jaar.

“Slimme routetechnologie combineert accurate historische gegevens en realtime verkeersinformatie om zo de reistijd sterk te verkorten”, zegt Karsten Lemmer, directeur van het Institut für Verkehrssystemtechnik van DLR. “Daarnaast helpt de technologie om de reistijd van andere bestuurders te verkorten, doordat een gedeelte van het verkeer wordt omgeleid via een andere route. Bovendien resulteren minder opstoppingen in een lager brandstofverbruik en uiteindelijk in een lagere CO₂-uitstoot.”

“Het onderzoek van DLR onderstreept onze opvatting dat HD Traffic gebruikers kostbare tijd bespaart en de brandstofkosten terugdringt”, zegt Harold Goddijn, CEO van TomTom. “Daarnaast onderstreept het onderzoek onze analyses waaruit blijkt dat een efficiënte verkeersplanning en routering leidt tot een betere benutting van het beschikbare wegennet. Daarvan profiteren uiteindelijk alle bestuurders.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.