Nieuws
25 maart 2015 - Ron Smeets

TomTom Go Mobile app voor Android is gratis, tot je hem echt gaat gebruiken Je mag per maand 75 kilometer gratis navigeren

Wij 'Hollanders' raken al snel enthousiast voor 'gratis' diensten en producten. Dus toen TomTom vanochtend middels een persbericht aankondigde dat de Go Mobile navigatie app voor Android gebruikers nu gratis is was dat wel even, positief, schrikken. De echte schrik kwam echter enkele minuten later toen bleek dat de app en kaarten nu weliswaar gratis gedownload en geïnstalleerd kunnen worden maar dat je voor het gebruik van de app wel degelijk nog steeds moet betalen.

TomTom heeft alleen het betaalmodel veranderd dus. Afrekenen gebeurt nu per kilometer, althans, die indruk wordt gewekt door te roepen dat je elke maand de eerste 75 'navigatie-kilometers' gratis krijgt. Daarna kun je echter geen 'kilometer budels' aanschaffen maar moet je kiezen tussen een abonnement voor 1 jaar onbeperkt gebruik (kilometers dus) van 20 euro of je betaalt 45 euro voor drie jaar. 75 kilometer per maand, en ongebruikte kilometers worden niet meegenomen naar de volgende maand, is natuurlijk niet veel. Een keer op en neer tussen Amsterdam en Utrecht en je hebt ze voordat je terug bent al opgesoupeerd.

Het woord 'gratis' wordt in dit geval dus een beetje (ahum) misleidend gebruikt door TomTom. Positief is wel dat je voor die 20 euro per jaar, of 15 euro als je een drie-jarig abonnement neemt, ook altijd de nieuwste kaarten, verkeersinformatie, flitsers etc krijgt. En ik moet eerlijk toegeven dat ik tot op de dag van vandaag nog maar weinig alternatieven, die écht gratis of goedkoper zijn, tegen gekomen ben met een dergelijk goede verkeersinfo service als TomTom.

Enfin, iedereen moet zelf natuurlijk beslissen om voor TomTom of een alternatief te kiezen, maar het is goed om te weten dat gratis in dit geval dus niet zo gratis is als je zou mogen denken.

Uit het persbericht:
De TomTom GO Mobile-app bevat:

Lifetime TomTom Traffic: altijd live en up-to-date verkeersinformatie tot je beschikking****

Tap & Go: even tikken op je favoriete bestemming en je bent onderweg.

Contactenlijst: je hoeft nooit meer adressen uit je hoofd te leren. Via je contactenlijst is alles eenvoudig te vinden.

Snel zoeken: zodra je start met typen, draagt de app intuïtief suggesties aan.

POI's: van benzinestations tot aan hotels. De app bevat miljoenen voorgeprogrammeerde 'points-of-interest'.

TomTom Flitsers: voorkom boetes. TomTom Flitsers weet waar de camera's staan.

Offline kaarten: kaarten worden op je smartphone opgeslagen. Je hebt dus geen internetverbinding nodig. Dus ook geen data roaming!

Lifetime wereldkaart: altijd de meest actuele kaarten van meer dan honderd landen paraat.