Nieuws
28 oktober 2006 - Ron Smeets

Tom Tom en Vodafone revolutioneren file informatie

Files! Wie kent ze niet. Nu moet ik eerlijk toegeven dat het bij ons hier in het 'diepe zuiden' nag wel meevalt, maar dat is nog maar een kwestie van tijd.

In de rest van Nederland is het al bijna niet meer te doen om tijdens de spits, die tegenwoordig zo ongeveer van 6 tot 11 en 14 tot 20 uur duurt in de buurt van de grote steden sneller dan stapvoets te rijden.

Tom Tom en Vodafone hebben de handen ineen geslagen in een poging om op z'n minst de informatievoorziening omtrent files naar de autorijder op peil te houden. Het vooruitzicht dat dit systeem de tijd dat we in de file staan zal bekorten onderschrijf ik niet helemaal. Daarvoor zullen toch ook echte veranderingen in het wegennet en de werktijden nodig zijn.

Het systeem van Vodafone en Tom Tom maakt gebruik van de GPS technologie van de een en GSM' en -netwerken van de ander. Aan de hand van informatie van duizenden mobiele telefoons van reizende automobilisten kan, in combinatie met de wegen- en GPS informatie op elk moment bepaald worden wat de 'gemiddelde snelheid', en dus reistijd, is op wegen waar het druk is.

Natuurlijk zal de Tom Tom vervolgens de meest optimale route berekenen zodat het fileleed voor de automobilist een stuk kleiner moet worden. Het systeem maakt voor het berekenen van de meest optimale route gebruik van alle snel- en hoofdwegen. Datzelfde geldt dus ook voor de verkeersinformatie. De ANWB en KLPD houden het doorgaans bij de snelwegen en speciale situaties op N-wegen.

Zoals gezegd denk ik niet dat dit systeem het fileprobleem zal oplossen, maar dat pretendeert men ook maar ten dele. Wat het wel doet is een compleet overzicht geven van de verkeerssituatie op elk gegeven moment. En dat is handig voor de automobilist die, zoals ikzelf, maar af en toe in de randstad komt en uit de term 'dagelijkse files' dus weinig kan afleiden om een eventuele keuze voor een alternatieve route te kunnen maken.Gerelateerde links:
Car Connect koppelt Tom Tom aan auto en GSM
GPS Smartphone met verkeersinformatie
Tom Tom in je eigen 'taal'
Fileinformatie per SMS gevaar voor het verkeer
Beelden verkeerscamera's op mobieltjes
Files bekijken en vermijden met je Smartphone
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.