Nieuws
01 mei 2014 - Ron Smeets

Toestelmarkt nu een Koreaans-Amerikaans-Chinees onderonsje

De analisten van IDC hebben de meest recente kwartaalcijfers van alle toestelfabrikanten bij elkaar gegooid. Daaruit blijkt dat de smartphone markt anno 2014 een Koreaans-Amerikaans-Chinees onderonsje geworden is. Alhans voor zover het de vijf marktleiders betreft.

De onbetwiste nummer 1 is nog altijd Samsung met een aandeel van ruim 30% en 85 miljoen verscheepte smartphones in het eerste kwartaal van dit jaar. Apple blijft de nummer 2 met 15.5% en 43.7 miljoen toestellen.

Huawei, LG en Lenovo, dat sinds enkele maanden ook de verkoopcijfers van Motorola smartphones mag meerekenen, strijden om de derde plek. Op dit moment gaat die naar Huawei (4.9% / 13.7 miljoen), op de voet gevolgd door Lenovo (4.6% / 12.9 miljoen) en LG (4.4% / 12.3 miljoen). Letwel, de top vijf heeft net geen 60% van de totale smartphone markt in handen. Met andere woorden; er zijn nog heel wat andere merken, zoals Sony, Nokia, TCL (Alcatel OneTouch) en niet te vergeten HTC, die ook nog een gooi doen naar een plekje in de top 5.

Kijkend naar de hele mobiele toestelmarkt (smart- en feature phones), dan is ook daar Samsung de onbetwiste nummer 1 met een marktaandeel van 24.3% en 108.9 miljoen verscheepte toestellen. Nokia staat, voor de laatste keer als zelfstandige fabrikant, nog op de tweede plek met 11.3% marktaandeel en 50.5 miljoen verkochte toestellen. Apple, LG en Huawei completeren deze top 5.

Bron: IDC

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.