Nieuws
11 september 2006 - Ron Smeets

Toestelfabrikanten boos op 'particuliere' resellers

Diverse toestelmakers onderzoeken momenteel de juridische mogelijkheden om opkopers van goedkope prepay pakketten (SIM + toestel) met als doel het toestel en telefoonnummer apart, en natuurlijk met winst, te verkopen een halt toe te roepen.

De prepay pakketten die in de winkels voor ca 20 dollar verkocht worden leveren in het buitenland, maar ook op de Amerikaanse zwarte markt, vaak meer dan het dubbele op.

Behalve dat de toestelmakers nu beweren dat ze door deze, in hun ogen, illegale reseller praktijken miljoenen dollars aan inkomsten mislopen zorgen de opkopers ook met regelmaat ervoor dat de alarmbellen van de CIA en FBI gaan rinkelen. Die zien het opkopen van grote hoeveelheden prepay mobieltjes namelijk als een mogelijk bewijs voor de voorbereiding van aanslagen en andere terroristische activiteiten.

De argumenten van de toestelmakers gaan natuurlijk maar deels op. Als die namelijk besluiten om, in samenwerking met providers van netwerken, toestellen voor 20 dollar op de markt te brengen dan moeten ze niet klagen als daarna blijkt dat die toestellen als warme broodjes over de toonbank gaan, van eigenaar verwisselen en er vervolgens voor zorgen dat bepaalde consumenten dus NIET kiezen voor een duurdere versie. Da’s een kwestie van vraag en aanbod.

Bovendien is het natuurlijk moeilijk hard te maken dat het illegaal is waneer iemand een toestel koopt in de winkel en dat vervolgens via eBay weer doorverkoopt. Als de koper beslist om niet zelf naar de winkel te gaan maar het toestel tweedehands, voor meer geld dan de winkelprijs, te kopen, dan is dat hooguit dom van die koper, maar niet illegaal.

Nee, als de toestelmakers bang zijn voor hun winst en marktpositie, dan kunnen ze hun effort beter steken in het tegenhouden van de illegale namaak uit Azie (lees: China).Gerelateerde links:
Daklozen steeds vaker mobiel bereikbaar
Operator gaat SIM kaarten vastlijmen
Koopjesjagers aangezien voor terroristen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.