Nieuws
18 september 2006 - Ron Smeets

Toegankelijkheid Mobiel Internet moet beter

Dat meldt het Platform voor eNederland vandaag in een persbericht. Om die doelstelling te bewerkstelligen hebben een aantal partijen die op dit gebied het voortouw (willen)nemen zich verenigd in het Open Mobiel Inernet Initiatief.

Consumenten moeten via een mobiele telefoon net zo vrij en eenvoudig kunnen surfen als via een PC. Hoewel de mobiele telefoon niet meer weg te denken is uit het straatbeeld en er in Nederland 16 miljoen mobiele telefoons zijn, waarvan de helft geschikt is voor toegang tot het internet, blijft de groei van het mobiele internet achterwege. Het gebrek aan gebruiksgemak en onduidelijkheid over de kosten spelen voor de consument een belangrijke rol. Het initiatief Open Mobiel Internet (OMI) van ECP.NL wil hier verandering in brengen.

Waar het gebruik van het 'vaste internet' gestaag toeneemt en succesvolle business modellen kent blijft het grootschalig internetten via mobiele telefoons uit. Terwijl juist het mobiele aspect tot innovatieve en lucratieve toepassingen kan leiden. Verschillende partijen wijten dit aan de beperkingen van het huidige mobiele internet en hebben zich daarom verenigd in het Open Mobiel Internet initiatief.

Volgens het OMI initiatief blijft het succes van mobiel internetten achterwege doordat vaak onduidelijk is wat de kosten van het surfen met de mobiele telefoon zijn. Ook is de keuzevrijheid van sites beperkt; netwerkoperators verwijzen via hun portal meestal door naar door hen geselecteerde content providers. De weg naar het open mobiele internet is vaak alleen met hindernissen te vinden.

Het OMI initiatief streeft er naar dat consumenten vrij kunnen surfen over het mobiele internet en eenvoudig toegang hebben tot de door hen geprefereerde sites. Het gebruiksgemak van het huidige mobiele internet is echter beperkt; veel consumenten weten niet hoe ze hun telefoon moeten instellen om te kunnen surfen. Ook zijn zij niet zeker hoeveel ze voor internetten moeten gaan betalen.

Het doel van het Open Mobiele Internet initiatief is het mobiele internet wat betreft toegang, transparantie en technische standaards op een zelfde wijze te ontwikkelen als het traditionele internet. Hiertoe nam Rabobank Nederland eerder het initiatief en nodigde mede-content providers en mobiele netwerk operators uit om het mobiele internetten 'open' te maken. Thans wordt het initiatief gefaciliteerd door ECP.NL, Platform voor e-Nederland.

De partijen die het voortouw hebben genomen in deze discussie zijn: ANWB, BelCompany, Consumentenbond, Endemol, Meteo Consult, Rabobank, Sportsplaza, De Telegraaf, TNO-ICT en Universal Music. Ook de netwerk operators zijn inmiddels bij het proces betrokken. Diverse content providers stellen op dit moment hun content beschikbaar via een operator-onafhankelijke portal.Gerelateerde links:
Kosten mobiel internetten inzichtelijk
Mobiel- en vast internetgedrag gelijk
Wereldwijd mobiel internetten met 1 abonnement
Vormgevers zitten mobiel internetten dwars
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.