Nieuws
26 november 2009 - Ron Smeets

Toch WiFi in Treinen

Zo'n twee jaar geleden leek het hele plan nog (voorgoed) van de baan. De NS en KPN kwamen toen namelijk tot de conclusie dat het aanbieden van WiFi in Treinen een te dure aangelegenheid zou worden die waarschijnlijk nooit (voldoende) geld zou gaan opleveren of te duur zou worden voor de treinreizigers. Zelfs een poging van Minister Eurlings om het project met subsidie te redden mocht niet baten.

Vandaag hebben de NS en T-Mobile bekend gemaakt dat beide partijen vanaf 2010 toch draadloos internet diensten in de Nederlandse treinen zullen gaan aanbieden. Eind 2012 moet de dienst in alle treinen online zijn. In eerste instantie zal de NS de service gratis gaan aanbieden aan hun reizigers. Of dat zo blijft en wat de dienst uiteindelijk zal gaan kosten is nog niet bekend.

Het persbericht: De Nederlandse Spoorwegen en T-Mobile sluiten een driejarige overeenkomst om samen internet in de trein te verzorgen in Nederland. De intercity treinen worden voorzien van een tv-scherm met reisinformatie en een T-Mobile HotSpot. Deze combinatie zorgt ervoor dat treinreizigers altijd de meest actuele reisinformatie hebben en in de trein toegang krijgen tot een snelle draadloze internetverbinding via Wi-Fi. Vanaf 1 maart 2010 worden de eerste treinstellen met draadloos internet opgeleverd. De verdere uitrol van internet in de trein loopt naar verwachting tot en met 2012. T-Mobile werkt hiervoor samen met Nomad Digital Ltd, die de IT-infrastructuur verzorgt. De oplossingen van T-Mobile en Nomad Digital Ltd zijn reeds op succesvolle wijze in gebruik in onder andere Engeland en Duitsland.

André Suurmond, Directeur Business Marketing bij T-Mobile in Nederland: ‘Het gebruik van mobiel internet op de laptop en via de mobiele telefoon groeit explosief. Consumenten en zakelijke gebruikers willen ook onderweg op elk moment de mogelijkheid hebben om even het internet op te gaan of hun email te checken. Wij zijn dan ook blij dat de Nederlandse Spoorwegen haar klanten via de T-Mobile HotSpot oplossing wil voorzien van een snelle mobiele internetverbinding in de Intercity treinen. De NS zal deze service in eerste instantie kosteloos aanbieden en daarmee het gebruik van mobiel internet verder stimuleren.’

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.