Nieuws
14 december 2011 - Ron Smeets

TNS NIPO: "Nederlandse tabletmarkt explodeert in 2012"

Uit een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van BelCompany, blijkt dat de Nederlandse tabletmarkt in 2012 zal exploderen. Dat concluderen de onderzoekers na een enquete onder 514 Nederlandse huishoudens.

Van de ondervraagde huishoudens geeft 76% aan in 2012 enige vorm van interesse te hebben om een tablet aan te schaffen. Opvallend is het feit dat 59% van hen aangeeft een voorkeur te hebben voor een Android of Windows tablet. De iPad, op dit moment nog verreweg de marktleider, staat maar bij 15% bovenaan hun voorkeurslijstje.

Dat is op zich al bijzonder omdat de Apple tablet momenteel nog 81% van de Nederlandse tabletmarkt in handen heeft. In totaal hebben 8% van alle Nederlanders, volgens de onderzoekers, nu al een tablet in huis. Een ander opvallend feit dat uit het TNS NIPO onderzoek naar voren kwam is het budget dat de huishoudens willen spenderen aan een tablet. Gemiddeld ligt dat namelijk op 'slechts' 300 Euro.

In die prijsklasse zijn nog niet zoveel tablets beschikbaar. De Asus Eee Pad Transformer (Android) is er één van (hoewel de adviesprijs daarvan oorspronkelijk op 399 Euro lag) en ook Archos en Acer hebben een paar tablets in die prijsklasse. De grote, bekende, en op dit moment meest populaire merken, Apple en Samsung, leveren tablets vanaf zo'n 450 Euro, maar wil je een iPad 2 of Galaxy Tab 10.1, dan moet je beduidend dieper in de buidel tasten. Voor wat betreft de voorkeur van veel huishoudens voor een Windows tablet is de spoeling nog veel dunner. Bovendien blinken die tablets nog niet uit door hun goede prestaties. Kijk maar eens naar de recenties over de Acer Iconia Tab W500.

Het zal mij benieuwen hoeveel tablets er volgend jaar in Nederland daarwerkelijk verkocht gaan worden. Dat die markt groeit lijkt mij niet zo'n moeilijke voorspelling, maar of hij ook explodeert hangt, als we dit onderzoek mogen geloven, vooral af van aan het aanbod nieuwe tablets in de ietwat lagere prijsklasses. Hieronder staan nog enkele grafieken met interessante data uit het TNS NIPO onderzoek.

Tablets-Onderzoek-a Tablets-Onderzoek-b

Het tablet marktaandeel per merk: Tablets-Onderzoek-c