Nieuws
19 september 2007 - Redactie MobileCowboys

TNO: WiFi antennes in Ziekenhuizen geen probleem

Draadloze apparaten die gebruik maken van een draadloos lokaal netwerk, ook wel WLAN of WiFi genoemd, zijn in te zetten in ziekenhuizen.

Zolang hun antennes op meer dan tien centimeter afstand van medische apparaten blijven, zijn ze nauwelijks storend. Dit blijkt uit onderzoek dat TNO samen met veertien mkb-bedrijven in vier ziekenhuizen uitvoerde.

De onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden om richtlijnen te formuleren voor veilig WLAN-gebruik in het ziekenhuis. Daarmee komt de invoering van WLAN-diensten in de medische omgeving een stuk dichterbij.

Het gebruik van draadloze lokale netwerken doet steeds meer zijn intrede in het dagelijks leven. In bijvoorbeeld draadloze laptops, handheld PDA's, mobiele telefoons zijn of kunnen WLAN antennes (Wireless Local Area Network) worden ingebouwd.

WLAN-leveranciers en TNO hebben nu voor het eerst onderzocht of WLAN-technologie ook veilig in ziekenhuizen gebruikt kan worden. Bijna honderd medische apparaten zijn - zonder patiënten - in het ziekenhuis getest.

Meegenomen in het onderzoek is medische apparatuur rond de patiënt op operatiekamers (OK), intensive care (IC), verpleegafdelingen, afdelingen voor KNF, dialyse, cardiologie, neonatologie, chirurgie en radiologie.

Op tien cm afstand stoorden WLAN-antennes drie procent van de onderzochte medische apparaten. De drie procents-grens wordt algemeen aangehouden als de aan gebruikers geadviseerde 'veilige afstand'. Bij WLAN ligt die grens dus op tien centimeter.

Ter vergelijk: Bij GSM ligt de drie procents-grens op anderhalve meter. Op kortere afstanden treden meer storingen op. Als een WLAN antenne tegen de medische apparaten werd gehouden, vertoonde één op de tien apparaten storing. Het karakter van de storingen varieerde van licht tot onveilig voor de patiënt.

TNO concludeert uit de resultaten van het onderzoek dat WLAN-toepassingen in het ziekenhuis mogelijk zijn en wil graag meewerken aan gedetailleerde richtlijnen voor het veilig gebruik ervan.

Via: TNO punt nlGerelateerde links:
Geen camphones meer in Maleise ziekenhuizen
Medische dossiers mobiel beschikbaar
Zweeds ziekenhuis loopt vol na ingebruikname WiMax
GlucoPhone, de eerste medisch verantwoorde telefoon
WiFi straling slecht voor de gezondheid?!
Overheid stopt 16.6mljn in nieuw stralingsonderzoek
Exradia verlost het lichaam van EMF straling
Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl