Nieuws
29 augustus 2011 - Ron Smeets

TNO en Huawei starten LTe demo in de regio Delft

Eind vorig jaar maakte KPN al bekend dat men in de loop van 2011 een (of meerdere) 4G / LTe tests zou opstarten.

Vandaag hebben TNO en Huawei middels een persbericht laten weten dat beide bedrijven in de regio Delft een LTe pilot gaan opzetten. Behalve de technische tests zullen beide partijen ook met gebruikersgroepen gaan kijken naar toepassingsmogelijkheden van LTe zoals streaming (breedband) video voor zowel consumenten als hulpdiensten.

Op zich een goed teken dat zowel providers als netwerkleveranciers (Huawei in dit geval) werk beginnen te maken van LTe / 4G in Nederland, maar ik zou liever concrete plannen zien van de diverse operatoren waarin ze uiteenzetten wanneer ze met de uitrol van 4G netwerken in Nederland denken te beginnen, toch? ;-)) Vooralsnog zijn die er nog niet. Enkele jaren geleden hadden de providers wilde plannen, maar die zijn inmiddels op de langere baan geschoven. De frequenties daarvoor (2.6GHz) zijn in April van het vorige jaar (2010) al geveild... Misschien dat de tests van TNO en Huawei wat schot in de zaak kunnen gaan brengen ;-)

Uit het persbericht:
TNO voert de komende maanden in samenwerking met het Chinese Huawei een pilot uit met LTE, een nieuwe technologie voor mobiele communicatie. Aan de rand van Delft wordt een testnetwerk opgezet om de LTE-technologie en de mogelijkheden in de praktijk te verkennen. Bij de pilot is een aantal marktpartijen en gebruikersgroepen betrokken.

LTE wordt wereldwijd gezien als de opvolger van de huidige UMTS-HSPA standaard voor mobiele communicatie. Deze nieuwe standaard biedt meer efficiëntie, netwerkcapaciteit en een grotere piektransmissie dan UMTS of 3G. De nieuwe technologie maakt een flinke verhoging van de datasnelheden mogelijk tegen een lagere kostprijs per afgeleverde Megabit. LTE zal in Europa in verschillende frequentiebanden worden ingezet: 800, 900 en 100 MHz en 2,6 GHZ. Naar verwachting zal een aantal mobiele operators LTE de komende jaren in Nederland gaan uitrollen.

Er bestaat veel technische en theoretische kennis over de mogelijkheden van LTE. In deze pilot wordt in de praktijk getest hoe de nieuwe technologie presteert in de 800- en 1800 MHz banden. Huawei levert daarvoor het basisstation en de benodigde netwerkapparatuur. Er wordt o.a. gekeken naar de performance van het netwerk in verschillende situaties en wat technisch nodig is om diensten als breedbandvideo te kunnen bieden. Daarnaast wordt met gebruikersgroepen gekeken naar nieuwe toepassingsmogelijkheden. Door de veel grotere capaciteit die LTE biedt, kunnen in de toekomst nieuwe diensten en toepassingen ontwikkeld worden. Gedacht kan worden aan breedbandvideo waarmee omroepen live beelden in studiokwaliteit kunnen verzenden. Maar ook aan het gebruik van live beelden van een hoge kwaliteit door hulpdiensten als politie en brandweer.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.