Nieuws
01 december 2013 - Nichal Joosse

'Tizen en Firefox OS moeten samen blok vormen tegen Android'

In de huidige smartphonemarkt lijkt het tegenwoordig onmogelijk om met een nieuw mobiel besturingssysteem te gaan concurreren met 'de grote drie', Android, iOS en Windows Phone. Samsung denkt hier echter helemaal anders over. Samen met Intel zijn ze al een tijdje bezig om een volledig nieuw besturingssysteem op de markt te brengen onder de naam Tizen. Topman Wonsuk Lee van Sasung liet weten dat ze zelfs bereid zijn om te gaan samenwerken met een ander mobiel besturingssysteem dat een poging doet om de markt op te komen, namelijk Firefox OS van Mozilla. 

Wonsuk Lee deed deze uitspraak tijdens de Conference for establishing HTML5 Fusion Technique, eerder deze week. Volgens hem zou een samenwerking ervoor kunnen zorgen dat Tizen en Firefox OS gezamenlijk een blok kunnen vormen tegen de grootste besturingssystemen, maar Android in het bijzonder omdat het besturingssysteem van Google momenteel veruit het grootste is ten opzichte van alle andere mobiele besturingssystemen.

Technisch gezien zou het geen slecht idee zijn, omdat de besturingssystemen twee belangrijke pluspunten hebben. Het eerste pluspunt is dat beide besturingssystemen draaien op HTML5, wat simpelweg betekent dat wanneer er een app gemaakt wordt voor het ene besturingssysteem, deze ook op de andere werkt. Een addertje onder het gras is dat Tizen gebruik maakt van een ontwikkelmethode die afwijkt van Firefox OS.

Het tweede pluspunt is dat Tizen zich vooral richt op de wat duurdere toestellen, terwijl Firefox OS zich juist richt op de goedkopere toestellen. Samsung kan leren van Mozilla hoe zij hun besturingssysteem aanpassen voor goedkopere toestellen en andersom kan Mozilla zien hoe Samsung te werk gaat, waardoor beide besturingssystemen vervolgens op alle toestellen kunnen gaan werken. 

Het is nog maar de vraag of er daadwerkelijk een samenwerking zal komen tussen Mozilla en Samsung, maar Wonsuk Lee heeft met deze uitspraak ongetwijfeld een deur opengegooid bij Mozilla.  

Over de auteur: Nichal Joosse