Nieuws
14 februari 2014 - Ron Smeets

Tizen 'community' breidt uit; eerste toestellen in zicht

Tizen werd opgericht in september 2011. Vlak nadat Nokia de stekker uit MeeGo trok besloten Samsung, Intel en de Linux Foundation samen met een tiental partners te gaan bouwen aan een nieuw open source OS voor smartphones en tablets, maar ook voor auto's, smart TV's en mogelijk nog veel meer 'connected gadgets'.

Inmiddels zijn we bijna twee en een half jaar verder. De eerste Tizen producten moeten nog het daglicht zien. Waarschijnlijk zullen Samsung en Intel in Barcelona de eerste Tizen smarphone(s) onthullen. Het samenwerkingsverband is de afgelopen jaren wel flink uitgebreid. Er zijn nu ruim 60 bedrijven die zich Tizen partner mogen noemen. Naast veel fabrikanten ook providers en software bedrijven.  

Een belangrijke reden waarom al deze bedrijven besloten om in Tizen te stappen is het ontwikkelen van een waardig alternatief voor het inmiddels extreem dominante Android. Het Google OS, dat door vrijwel iedere fabrikant omarmd wordt, heeft echter zo'n enorm marktaandeel dat de kans klein lijkt dat een nieuw OS binnen afzienbare tijd (lees: drie jaar) een substantieel van Android's marktaandeel zal kunnen afsnoepen. Windows Phone probeert het al drie jaar maar zelfs Microsoft en Nokia slagen er maar mondjesmaat in om marktaandeel (terug) te winnen van Android. Nokia staat zelfs op het punt om haar eeste Android toestel te presenteren. Iets dat drie jaar geleden voor onmogelijk gehouden werd. Tizen kan haar borst dus nat maken.

Onlangs maakte Samsung bekend dat men zelfs overweegt om samen te gaan werken met andere open source platformen, mocht dat nodig zijn om meer gewicht in de schaal te kunnen leggen. Daarbij werd Firefox OS genoemd. Mmmh, die zitten zelf nog in de 'opstart fase' wat toestellen betreft en is bovendien een OS voor de instapmarkt.

Nee, het zal mij benieuwen verrassen, ondanks de lijst met meer dan 60 klinkende partner namen, als Tizen daadwerkelijk een seriueze speler gaat worden in de smartphone en tablet markt. Het machtige Samsung is daar in zijn eentje in ieder geval niet in geslaagd met Bada. Dat werd in 2009 ook groots gelanceerd, toen zelfs Android nog relatief nieuw was. Daarna verschenene wat toestellen, de Wave familie, die het in sommige landen wel redelijk deden, maar meer ook niet. Inmiddels is Bada onderdeel geworden van Tizen.

Enfin, over ruim een week zullen, als de geruchten kloppen, ZTE en Samsung mogelijk de eerste Tizen smartphones onthullen in Barcelona (zie 'gelekte' kiekje hieronder). Daarna zal moeten blijken hoe zeer de markt dit nieuwe smartphone OS gaat omarmen. Wat denken jullie? Heeft Tizen kans van slagen?

Via, TizenFotobron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.