Nieuws
16 december 2009 - Marvin de Reuver

Tips om succesvol mobiel te fotograferen

Elke mobiele telefoon heeft tegenwoordig een camera. Persoonlijk vind ik ze al best goed, maar ze kunnen nog niet op tegen een normaal toestel. Iedereen weet wel dat het bij fototoestellen niet draait om het aantal megapixels maar om de kwaliteit van de lens. Dat fabrikanten nou heel hard roepen dat zij de meeste megapixels hebben, zeg het nog niks over de kwaliteit van de foto’s. Hetzelfde geldt voor je mobiel. 

Inmiddels zijn er zelfs mobieltjes met 12 megapixel camera’s, maar meer dan 3 megapixels kunnen de mobieltjes niet aan. Meer megapixels in je mobiel zijn dus onzin, daar hoef je niet naar te kijken. Op zich is dit niet erg, want het heeft ook weer zijn charme foto’s van je mobiel.

Nu las ik laatst een artikel van Peter de Ruiter, auteur van het boek ‘Fotograferen met je mobieltje’. Hij geeft ons enkele tips hoe je de beste (mooiste) foto’s maakt met je mobiel:

  • Fotografeer dicht bij je object - zorg dat er niet veel lucht, loze ruimte of straat op de foto komt. 
  • Houd je lens goed schoon - zo’n kleine lens wordt snel vies en dat is slecht voor je foto’s. 
  • Laat mensen niet poseren - het leuke aan fotograferen met je mobiel is dat niemand het verwacht. 

Nu ben ik het niet helemaal met het laatste punt eens, want mensen kunnen best poseren. Een punt wat ik er nog aan wil toevoegen is het punt, ‘houd het lekker informeel’! Niks is zo leuk om naar een spontane foto te kijken. Ze zijn tegenwoordig duidelijk genoeg om te zien waar het over gaat, maar een beetje rommel is niet erg. Fotografeer ongewone dingen, dingen die jou interesseren en jouw leuke momenten! 

Over de auteur: Marvin de Reuver