Social Media
24 september 2016 - Ron Smeets

Tip: Zet 'Mijn accountinfo delen' vóór 30 september uit in WhatsApp Zo voorkom je dat Facebook je WhatsApp gegevens krijgt en gaat gebruiken

Een maand geleden liet WhatsApp weten dat de chat dienst vanaf 30 september meer gebruikersgegevens en contactinformatie gaat verzamelen en delen met Facebook, de eigenaar van WhatsApp. Het is de bedoeling dat gebruikers daarna beter bekend worden zodat WhatsApp en Facebook gepersonaliseerde suggesties kan aanbieden. Denk aan vriendschapsverzoeken en advertenties. Iedere WhatsApp gebruiker moet voor 30 september akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden anders kan de chat app na die datum niet meer gebruikt worden.

Je kunt niet helemaal tegenhouden dat bepaalde WhatsApp gegevens, zoals je telefoonnummer en gebruiksstatistieken, maar je kunt wel voorkomen dat Facebook nog meer persoonlijke- en gebruiksgegevens toegespeeld krijgt. Daarvoor ga je in WhatsApp naar de instellingen. Vervolgens selecteer je 'Account' (eerste optie in de lijst onder je naam) en zet je het vinkje dat bij de optie 'Mijn accountinfo delen' uit.

Uiteraard vraagt WhatsApp je dan of je wel zeker weet dat je deze optie wilt uitzetten ;) Staat hij eenmaal uit dan kun je dat in de toekomst niet meer wijzigen. Let op! Dat geldt ook de andere kant op. Staat het vinkje op 30 september nog aan, dan kun je het dan ook niet meer uitzetten! Ofwel, je hebt vanaf nu nog een dag of vijf om te bepalen of je je accountgegevens al dan niet wilt delen. Als je het dus zeker weet, dan moet je bij die waarschuwing op 'Niet delen' klikken. Vervolgens verdwijnt de optie ook uit het menu en wordt, behalve de eerder genoemde gegevens en je telefoonnummer, verder geen data met Facebook gedeeld.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.
Ook interessant