Nieuws
15 oktober 2005 - Ron Smeets

TIP: Maak je iPod Nano weer krasvrij

Kort nadat de iPod Nano enkele weken geleden het daglicht gezien had verschenen al de eerste berichten over de kwetsbaarheid van de glimmende voorkant. Bij het minste contact ontstaan al krassen die niet meer met een doekje weg te poetsen zijn. Enfin, hele forums zijn hier al over volgeschreven.

Omdat mijn eigen Nano er na twee weken ook al uitzag alsof ie de oorlog meegemaakt had ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Polijsten was meteen een van de ideeen die bij mij opkwamen en ik herrinerde mij een klein tubetje display polish dat ik ooit voor het polijsten van het scherm van mijn toenmalige Nokia 6310 had gekocht.

Op die tube staat dat je het alleen mag gebruiken voor 'harde', doorzichtige displays en NIET voor gelakte oppervlakken. Als je de Nano echter van de zijkant bekijkt dan zie je dat de bovenste millimeter bestaat uit een soort van plexiglas laagje dat niet alleen als scherm dient maar feitelijk de hele Nano 'bedekt', met uitzondering van het scrollwheel.

Met de achterliggende gedachte dat de krassen op mijn Nano niet veel erger konden worden als het polijsten de mist in zou gaan heb ik maar een katoenen doekje en de tube Displex uit de kast gehaald.

Eerst een klein hoekje geprobeerd en na enkele minuten wrijven bleek dat de krassen inderdaad vervaagden. Vervolgens heb ik het display onder handen genomen en na 2 keer een 2 minuten polijsten zag die er weer als nieuw uit.

Inmiddels heb ik dus mijn hele Nano, behalve het scrollwheel natuurlijk, met Displex gepolijst en ik ben uiterst tevreden over het resultaat. Wat mij betreft een prima tip voor alle Nano bezitters die nog geen case of tasje hebben. Overigens ga ik die wel aanschaffen op zeer korte termijn, want nu dat ie weer puntgaaf is wil ik hem graag zo houden!

N.B. De display polish van Displex vind je in de meeste telefoonwinkels en het is ook online te koop.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.