Nieuws
05 februari 2015 - Redactie MobileCowboys

The battle of the giants: Apple vs Google [Adv]

Bij hun race naar de top staan Apple en Google lijnrecht tegenover elkaar. Sinds 2007 - de komst van Google op de smartphonemarkt - wordt de rivaliteit tussen deze twee giganten steeds groter en groter. Met onder andere rechtszaken, marketing en innovatie gaan Google en Apple de strijd met elkaar aan. Hierbij worden beide partijen bijgestaan door hun eigen (fanatieke) achterban.

App Store versus Google Play Store

Als het gaat om het aantal beschikbare app heeft de App Store van Apple jarenlang de nummer één positie gehad. Hier is het afgelopen jaar echter verandering in gekomen. Het is niet langer de App Store maar de Google Play Store die op het moment het grootste aanbod van apps heeft. De Play Store biedt meer dan 1.4 miljoen apps aan terwijl Apple 'slechts' 1.21 miljoen apps heeft. De apps van Google zijn van bijna 400.000 ontwikkelaars. Dit zijn er ruim 100.000 meer dan het aantal ontwikkelaars van apps in de App Store. Google lijkt hiermee op voorsprong te komen.

Aantal downloads versus omzet

Het fijne aan zowel de App Store als de Google Play Store is dat je het tegoed van jouw account eenvoudig kunt opwaarderen met een entertainmentkaart van Beltegoed.nl. Met het tegoed kun je vervolgens eenvoudig al jouw favoriete apps downloaden. Het aantal downloads van de Google Play Store blijft alsmaar stijgen. Het is zelfs zo dat het aantal downloads van de Play Store aan het einde van 2014 aanzienlijk hoger was dan het aantal downloads van de App Store. Dit is de eerste keer dat de App Store niet meer de meeste downloads had. Het lijkt dus of Google ook op dit gebied de overhand krijgt. Met de nadruk op lijkt want als er wordt gekeken naar de omzet van de downloads dan zie je precies het omgekeerde. De omzet van de App Store is vele malen hoger dan de omzet van de Google Play Store. Dit komt omdat iOS gebruikers vaker apps kopen en gemiddeld meer uitgeven aan een applicatie. Daarnaast heeft Apple ook een groter aandeel in drie belangrijke afzetmarkten: de Verenigde Staten, Japan en China.

Apple en Google gebruikers

Google heeft het grootste aandeel op de markt. De mobiele software Android van Google wordt door meer dan 70% van de markt gebruikt terwijl Apple nog geen 20% in handen heeft. Er wordt voorspeld dat het aandeel van Apple de komende jaren nog kleiner gaat worden. De Apple gebruikers geven daarentegen wel meer uit aan apps in vergelijking met de Google gebruikers. Daarnaast blijkt dat de gebruikers van Apple meer gebruik maken van hun apparaat - met name om te internetten. Als laatste komt naar voren dat mensen vertrouwen hebben in Apple en dat de klanten van Apple loyaler zijn dan de gebruikers van Google. Hierdoor kan Apple blijven rekenen zijn trouwe gebruikers en zijn ze hun marktaandeel niet zomaar kwijt.

Ondertussen gaat de strijd verder met de huidige inzet: de Apple Watch en de Android Wear Smartwatch. Deze slimme horloges werken met apps en zijn een verlengstuk van je telefoon. De Apple Watch zal vanaf het voorjaar verkocht worden. De Android Wear Smartwatch is nu al verkrijgbaar. De toekomst zal uitwijzen hoe deze strijd tussen Apple en Google gaat aflopen.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl