Entertainment
08 oktober 2005 - Ron Smeets

Texanen dagen Telco voor de rechter

Een bericht onder het mom 'Only in America'!

Daar hebben duizenden landeigenaren zich via (en op aanraden van) een advocatenkantoor verenigd om Sprint/Nextel voor de rechter te dagen vanwege de plaatsing van, in hun ogen, illegale GSM antennes.

Nu kennen wij in Nederland ook het fenomeen dat bedrijven, particulieren en overheden ruzien over de plaats waar Telco's masten willen plaatsen met als voornaamste achterliggende gedachten over het algemeen de eventuele gezondheidsrisico's en landschapsvervuiling. De Texaanse variant straalt toch ietwat minder sociale en maatschappelijke onrust uit en riekt eigenlijk gewoon naar een poging om er financieel beter van te worden.

Het gaat namelijk om antennes die geplaatst zijn op reeds bestaande electriciteitsmasten. Deze masten staan op het grondgebied van de betreffende landeigenaren en daar is ooit een afspraak en bijbehorende vergoeding voor afgesproken.

Echter, Sprint/Nextel heeft zich vervolgens voor het plaatsen van de GSM antennes gemeld bij de Electriciteitsmaatschappijen en niet bij de landeigenaren. Die laatste groep claimt nu via de rechter dat de antennes om die reden dus illegaal geplaatst zijn en dat ze verwijderd moeten worden of dat Sprint/Nextel een vergoeding zal moeten betalen aan de eisers. En daarmee komt dan gelijk de aap uit de mouw: dollars, na BBQ en olie het meest begeert in Texas.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.