Nieuws
05 oktober 2005 - Ron Smeets

Tests met rampen SMS service gestart

Vandaag is in Zoetermeer voor het eerst getest met een SMS dienst die gebruikt gaat worden om (delen van) de bevolking te waarschuwen bij rampen in hun omgeving.

De operators van het systeem, over het algemeen (lokale) overheden, kiezen in het geval van een calamiteit een of meerdere gebieden voor wie de waarschuwing geldt. Het systeem verstuurt vervolgens de SMSjes naar alle telefoons in die regio(s), ongeacht of het netwerk inmiddels al overbelast geraakt is door de vele bellende hulpdiensten, slachtoffers etc. in het rampgebied.

LogicaCMG heeft het waarschuwingssysteem ontwikkeld en daarbij gebruik gemaakt van de zogenaamde Cell Broadcast techniek waarmee tekstberichten gestuurd worden naar alle GSM's binnen een bepaalde straal van een zendmast die op het systeem aangesloten is.

Momenteel zijn er contracten met KPN, Vodafone en Telfort om er zeker van te zijn dat vrijwel iedereen de SMSjes ook kan ontvangen. Deze drie providers dekken zo'n 85% van alle mobiele gebruikers in Nederland.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.