Nieuws
30 november 2009 - Nander van 't Klooster

Terugblik op iCE09

Eind vorige week vond de eerste editie van iCE (iPhone Challenge Event) plaats in de Westergasfabrieken. Als een regelmatige bezoeker van Mobile Cowboys kreeg ik, dankzij een prijsvraag, niet alleen de kans deze voor mij zeer interessante conferentie te bezoeken, maar als gastblogger ook mijn bevindingen met jullie te delen.

De eerste dag stond geheel in het teken van de “Enterprise day”. Meerdere cases werden gepresenteerd, zoals bijvoorbeeld Navigon en meer specifieker: PayPal X, waarmee PayPal mobiel betalen  mogelijk wil maken.

Er zijn natuurlijk al de opties van enkele banken, ook in de VS, maar aangezien PayPal al groot is (wereldwijd meer dan 200 miljoen gebruikers), mag dit een heel goed alternatief heten. Zelf had ik nog even Robbert de Haan, PayPal marketing directeur van de Benelux, aangesproken over de beveiliging van een online mobiele transactie, waarbij hij ten zeerste aanraadde om geen onbeveiligde WiFi verbinding te gebruiken. Hij gaf ook aan dat na een mobiele transactie met X de account in de gaten werd gehouden voor verdacht gedrag en dat er uiteraard alle algoritmes en historie van gebruikelijke aankopen werden toegepast voor de beveiliging. Ik zie dit wel als een grote mogelijkheid voor het volwassen worden van mobiele sites en toepassingen voor bedrijven, omdat er ook gelijk een betaalmodule kan worden toegevoegd. Momenteel zijn er nog maar 600 bèta-afnemers, maar PayPal X is in gesprek met grote sites en het is pas net live.

Na de keynotes konden de developers en Enterprises opsplitsen in verschillende more to the point “tracks”: User experience, iPhone SDK en User Interface. Voor de b2b/enterprises was er panel sessie met Getronics/KPN en DME over mogelijkheden voor mobile workspaces. De mogelijkheden om te netwerken met organisaties was daar vooral groot, omdat iedereen in groepjes van zes personen zat, met de mogelijkheid om jezelf even te introduceren, vertellen waarom je op iCE was en natuurlijk ook te discussiëren. Getronics en DME presenteerden hun business cases en hun visie op de toekomst van de markt: hoe groot kan en zal deze markt worden? Waar ik vooral van schrok was het bedrag dat per mobile workspace per jaar als totale kosten werd genoemd: Gartner had onderzoek gedaan bij een woningcorporatie voor het totaal plaatsonafhankelijke werkplek: dit kwam uit op €9.300. Een flink bedrag en je moet maar afwachten of dat de toegevoegde waarde is voor een bedrijf of organisatie wel waard zal zijn.

Day 2 begon met een interessante keynote van Vincent Verweij, die met Makayama als eerste de app Television met 72 kanalen in de App store had en ondertussen al op 14 applicaties staat. Hij gaf hij aan dat de iPhone App Store is binnen een jaar zo vol dat kleine developers niet kunnen leven van de ontwikkeling. Ook had hij ter gelegenheid van iCE een simpele checklist gemaakt om te zien of je App door Apple wordt geaccepteerd: indien je alle vragen op deze checklist positief kunt beantwoorden dan is de kans 95% dat je App goedgekeurd wordt.

De dag eindigde met enkele andere keynotes van onder andere Mike Lee en Niall Murphy, maar ook van Joe Pezzillo over de mogelijkheden voor gebruik van de iPhone voor bedrijven, want die zijn er: met iPhone SysAdmin is het mogelijk alle mogelijkheden van de iPhone te beheren, van het blokkeren van foto’s maken tot corporate apps voor iedereen tegelijk “on-the-fly” installeren.

Al met al vond ik iCE09 een goede eerste internationale mobiele strategie, platform en ontwikkel conferentie met veelal interessante en internationale sprekers, veel ontwikkelaars en hele goede netwerkmogelijkheden voor iedereen. Ik vond de lokatie, gezien het relatief geringe aantal bezoekers, niet echt goed gekozen. Vaak worden dit soort conferenties, zeker bij een eerste keer, toch in ietwat kleinere zalen gehouden. Dat was ook wat enkele van de Amerikaanse sprekers zeiden. Maar goed, als de organisatie van iCE09 echt een internationale conferentie wil maken, dan zijn de Westergasfabrieken natuurlijk geen slechte keuze. Volgend jaar iets meer deelnemers en de verwarming wat hoger zetten en dan komt het wel goed ;-)

Over de auteur: Nander van 't Klooster