Nieuws
29 juni 2011 - Ron Smeets

Telfort maakt mobiel internet duurder door datalimiet

Dat de tarieven en voorwaarden voor mobiel internet abonnementen zouden gaan veranderen is geen nieuws meer. De verschillende providers hebben de afgelopen maanden daar al diverse keren op gezinspeeld. De explosieve groei van mobiel datagebruik staat niet meer in verhouding tot de tarieven van de zogenaamde 'all-you-can-eat' data abonnementen die de providers in de afgelopen twee jaar aan de man gebracht hebben.

Telfort maakt vandaag bekend dat de tarieven en voorwaarden van de mobiel internetbundels per 1 juli gaan veranderen. In het kort komt het er op neer dat je straks minder krijgt voor hetzelfde geld. Door het instellen van datalimieten zullen abonnees die veel gebruik maken van mobiel internet uiteindelijk ook meer moeten gaan betalen.

Vanaf 1 juli biedt Telfort twee soorten mobiel internet abonnementen aan, voor mobiele telefoons en voor laptops / tablets. Beide abonnementen zijn er in drie varianten. Voor de mobiele telefoon kun je kiezen voor Surf&Mail 200MB (€6.95), Surf&Mail 1GB (€10,95) of Surf&Mail 1.5GB (€14,95). De maximale download snelheid per abonnement is respectievelijk 1 Mbps (Surf&Mail 200) of 3.6 Mbps (Surf&Mail 1 en 1.5GB). Ter vergelijk, vóór 1 juli kon je kiezen tussen Surf&Mail (€9,95) en Surf&Mail Extra Snel (€14,95). Beide abonnementen hadden geen harde datalimiet maar een zogenaamde Fair Use Policy. Als je daar overheen ging, dan werd de snelheid van je mobiele internetverbinding gelimiteerd (naar 64Kbps up en down).

Die datalimiet is bij de nieuwe abonnementen wel 'hard'. Dat wil zeggen dat alle data 'buiten de bundel' nu ook afgerekend moet worden. Vanaf 1 juli betaal je €0,05 per MB wanneer je de data uit hje bundel verbruikt hebt. Daarbij moet wel gezegd worden dat je van Telfort een SMS'je ontvangt wanneer je meer dan 50 Euro buiten je bundel verbruikt hebt. Bij een tarief van 5 cent per MB is dat dus 1GB.

Voor laptops en tablets zijn de abonnementen vanaf 1 juli als volgt ingedeeld. Ook hier zijn drie varianten; Mobiel Internet 250MB voor €14,95 per maand met een maximale download snelheid van 3.6Mbps, Mobiel Internet 500MB voor €18,95 per maand met een maximale download snelheid van 3.6Mbps en Mobiel Internet 2GB voor €28,95 per maand met een maximale download snelheid van 7.2Mbps. Ook bij al deze abonnementen geldt dat je 5 cent per MB betaalt voor data die je buiten de bundel verbruikt.

Op zich valt de tariefsverhoging van Telfort nog wel mee. Waneer je voldoende hebt aan 200MB dan kun je nu zelfs een goedkoper abonnement nemen (€6,95 ipv €9,95). Het duurste abonnement kost nog steeds €14,95 alleen mag je daarbij nu nog 'maar' 1.5GB aan data gebruiken. Voor sommige 'heavy' users klinkt dat misschien als een nadeel, maar in de praktijk denk ik dat de meeste smartphone gebruikers er makkelijk mee uit de voeten kunnen, toch?

Meer info over de nieuwe tarieven van Telfort kun je hier vinden (pagina was bij het online gaan van dit artikel nog niet voorzien van bovenstaande informatie).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.