Nieuws
20 februari 2009 - Chris Bannink

Telefoons met projector

Op het MWC zijn er diverse toestellen te zien met een ingebouwde projector. Foto's of filmpjes kun je daarmee op redelijk formaat beamen in een donkere ruimte. In een goed verlichtte metro zal het niet werken en behalve een leuke gadget kun je er op zich niet echt iets mee. Alle standhouders kunnen de toestellen met projector alleen demonstreren in een donkere kast waarbij op 1 meter afstand een niet echt cherp beeld van een A3 formaat te zien is. Lees meer over de toestellen van Sharp, Samsung en NTT Docomo en de Pico projector die Texas Instruments heeft ontwikkeld voor mobiele telefoons.

Beginnen we met Texas Instruments. Deze heeft de Pico projector ontwikkeld. 1,5 inch groot met een DLP chip, drie lasers en power supply. De projector kan volgens de fabrikant DVD kwaliteit video afspelen of mobieltjes met ingebouwde TV ontvangst kan het dienen als een projectie TV. Greg Delagi is hoofd van de chipsdivisie van Texas Instruments en verwacht dat met name zakenmensen een powerpoint presentatie kunnen geven zonder een laptop/beamer te hoeven meesjouwen, voor consumenten die hun foto's willen laten zien en voor de gamers.

Hierboven de foto van de Pico projector.

Dan de toestellen. NTT Docomo heeft een flinke koelkast in de aanbieding zonder naam die wordt gedemonstreerd in een donkere kast. Hij zit permanent aan de oplader omdat de batterij geheel leeg is na 40 minuten projectie. Afgezien van het non-design is ook de kwaliteit van het geprojecteerde maar net voldoende. Veel groter dan een laptop scherm komt de uitvergroting niet. dan wordt het of onscherp, wazig of geheel onzichtbaar.

 P1000183

Samsung heeft twee toestellen. De I7410 die ook nog een 5 MP camera heeft met autofocus en face detection, een MP3 speler, een video mogelijkheid en dus de projector die volgens de fabrikant van 5 tot 50" kan projecteren. Mij lijkt het dat 30" wel het maximum is voor een scherpe weergave.

Het andere toestel is de MBP 200, een veel eenvoudiger toestel dat niet veel meer kan dan projecteren. Goed om te vermelden is dat de batterij 1 uur en 20 minuten mee gaat volgens Samsung.

Dan heeft Sharp ook nog een projector phone, waar ik zelf de beelden niet van heb, maar graag het beeld gebruik van onze collega's van Engadget.

Voorlopige conclusie: de mobieltjes moeten we nog zien als prototypes. Ze zijn nog niet commercieel volwassen genoeg om een succes te gaan worden. Wel een leuke ontwikkeling!

Over de auteur: Chris Bannink