Entertainment
14 september 2005 - Ron Smeets

Telefoons die kunnen ruiken en kijken

Als we directeur Jeong Kim van Bell Labs moeten geloven dan zullen we over 5 tot 10 jaar bellen met (mobiele) telefoons die in staat zijn onze lichaamsgeur en gelaatsuidrukking te 'ruiken' en 'zien'.

De gesprekspartner aan de andere kant van de lijn krijgt de al dan niet welriekende bevindingen vervolgens op zijn eigen toestel binnen.

Met behulp van steeds verder ontwikkelde nano-technologie wordt het straks mogelijk om dingen als minicamera's en geursensoren in de kleinste apparaten in te bouwen. De ruikende en kijkende GSM is volgens Kim maar een van de vele toepassingen die de komende jaren ons pad gaan kruisen.

Oke, dan weet je dus dat je collega gisteren knoflook gegeten heeft en ongeinteresseerd naar jouw verhaal zit te luitsteren. En wat doe je dan? De volgende keer allebei met een headset bellen en de telefoons in de binnenzak laten, dicht bij een plek waar je 's ochtends nog deodorant hebt gespoten ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.