Concepten
14 augustus 2009 - Ron Smeets

Telefoon met braille touchscreen

Ik zag vanochtend dit concept ontwerp voor een touchscreen (smart)phone die ook geschikt is voor blinden en slechtzienden. Het idee dat de ontwerper heeft is een touchscreen 'display' met duizenden 'micro pinnetjes' die naar buiten kunnen komen om braille tekens te vormen. Leuk bedacht, maar ik vraag me af of dit technisch haalbaar is.

Bovendien wil ik wel eens weten of dit niet opgelost zou kunnen worden met behulp van de 'tactile feedback' van touchscreen displays?

De braille tekens staan dan op het scherm en door er met je vingertoppen over te bewegen, zoals blinden en slechtzienden dat normaal doen bij het lezen van braille tekens, wordt de braille feedback in het display gegenereerd. Misschien een wild idee, maar wellicht zijn er knappe koppen die dit lezen en er iets over willen of kunnen zeggen. Technisch haalbaar of niet?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.