Nieuws
31 maart 2011 - Ron Smeets

Telefoon blokkeren tijdens het autorijden?

In de meeste landen zijn hands-on telefoonhandelingen zoals bellen en SMS'en al verboden en worden bestuurders van voertuigen beboet ALS ze gepakt worden. Toch wordt er achter het stuur nog veel te veel hands-on gebeld, ge-SMS't en gebruik gemaakt van andere mobiele diensten (Twitter, Internet, foto's, video's etc).

In de VS wordt gedacht over een software oplossing waarmee ervoor gezorgd kan worden dat een deel van de telefoonfuncties tijdens het autorijden geblokkeerd kunnen worden. Voor bepaalde handelingen lijkt dat een prima plan, maar volgens mij slaan ze aan de andere kant van de oceaan iets te ver door.

Sprint, de provider die deze oplossing mogelijk nog dit jaar gaat aanbieden aan kopers van Android toestellen, heeft namelijk bedacht deze software, die overigens niet gratis is, en dus op vrijwillge basis moet worden aangeschaft en gebruikt, kan detecteren of het toestel zich in een auto bevindt. Als dat het geval is, dan worden alle handelingen zoals SMS en mobiel internet geblokkeerd. Tevens worden alle inkomende gesprekken automatisch naar de voicemail doorgeschakeld. Dat laatste lijkt mij wat overdreven. Het zou toch handiger zijn als dat alleen zou gelden voor toestellen die NIET verbonden zijn met een hands-free device.

Overigens kunnen de gebruikers van deze software tool, gemaakt door Location Labs, wel drie contacten instellen waarmee wél gebeld kan worden. Daarnaast mag de gebruiker ook drie applicaties instellen die toch gebruikt kunnen worden. Denk aan mobiele navigatie, bijvoorbeeld.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.