Nieuws
07 maart 2018 - Ron Smeets

Telefoon achter het stuur in een houder bedienen is toch niet strafbaar Rechtbank bepaalt in hoger beroep dat ‘aanraken’ iets anders is als ‘vasthouden’

Vandaag diende voor de rechtbank in Leeuwarden een bijzonder hoger beroep. Een automobilist die vorig jaar beboet, en later ook door een rechtbank veroordeeld, was voor het aanraken van zijn smartphone tijdens het rijden terwijl het toestel in een houder zat werd in hoger beroep vrijgesproken. Dat betekent dus dat dit – voorlopig – niet strafbaar is, maar de tweede kamer heeft een tijd geleden al het voornemen uitgesproken om de wet zo te veranderen dat het gebruik van smartphones – ook handsfree – in het verkeer helemaal verboden wordt.

De wet is de wet en die spreekt over ‘vasthouden’
De reden van de vrijspraak heeft niets te maken met de afweging of het nu wel of niet veilig is om met een smartphone bezig te zijn tijdens het besturen van een voertuig. De rechtbank bepaalde in hoger beroep dat de formulering van de wet geen ruimte biedt om het aanraken van een smartphone strafbaar te stellen. In de wet wordt namelijk expliciet gesproken over het vasthouden van een mobiele telefoon. Ofwel, het gebruik en kort aanraken zijn niet strafbaar. Dat betekent dus ook dat het doemscenario dat deze zomer geschetst werd voorlopig nog even niet aan de orde is. In principe zou je nu dus ook niet beboet kunnen worden voor het intoetsen van een whatsappje of andere tekst op je smartphone tijdens het rijden. Of dat verstandig is, is een heel andere kwestie. We weten inmiddels allemaal wel dat het bedienen, ook handsfree, van een smartphone in het verkeer veel te veel afleid en het risico op ongevallen fors verhoogd. En hou er ook rekening mee dat de politie altijd nog naar artikel 5 kan grijpen wanneer geconstateerd wordt dat een chauffeur zijn voertuig niet optimaal onder controle heeft of verkeersgevaarlijk gedrag ten toon spreidt. Denk aan slingeren over de weg of langere tijd niet op de weg en het overige verkeer letten.

Hoe kort is kort? Duidelijkheid is geboden!
Dat wordt ongetwijfeld ook nog wel een dingetje. Het aanraken van bijvoorbeeld de autoradio of een navigatiesysteem was al niet strafbaar, evenals eten en drinken achter het stuur. Al gold ook hiervoor dat deze acties niet mochten leiden tot verkeersgevaarlijk (rij)gedrag. Nu het aanraken van een smartphone ook niet meer strafbaar is rijst de vraag hoe kort is kort? Het intikken van tekst is, daar zal iedereen het met mij eens zijn, niet echt een korte actie. Formeel wordt het toestel bij het intikken van iedere letter inderdaad maar heel kort even aangeraakt. Puur kijkend naar het vonnis van de rechtbank en de wetgeving is dat dus niet strafbaar. Terwijl het toch een veel gevaarlijkere actie is dan vijf minuten handsfree bellen. Deze situatie mag niet te lang voortduren en dus wordt het hoog tijd dat de verantwoordelijke minister duidelijkheid schept door het voornemen de wet aan te passen nu ook echt uit te gaan voeren. Iets anders zit er niet op als je het mij vraagt.