Nieuws
25 oktober 2014 - Ron Smeets

Telefónica en Future Forum gaan Vodafone Eco Label gebruiken In één oogopslag zien of jouw smartphone duurzaam is

In 2011 introduceerde Vodafone de Eco Score voor mobiele telefoons. Simpel gezegd een label die de duurzaamheid van een toestel toont op basis van 162 eigenschappen. Denk aan zaken als grondstofwinning, recycling en productie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er sindsdien weinig of niets meer van gehoord heb en ik vraag me ook af of er veel kopers zijn die bij mobiele telefoons rekening houden met de score op een 'milieulabel'. Volgens mij is dat meer voor energieverslindende apparaten als TV's, koelkasten, stofzuigers en auto's. Toch?

Enfin, vandaag werd bekend dat Telefónica O2 en het Forum of the Future een samenwerking met Vodafone aangegaan zijn om de Eco Score nog breder uit te rollen dan de 13 (Vodafone) landen die tot nu toe meedoen.

Behalve Telefónica O2 heeft ook Orange al laten weten de vernieuwde Eco Sore 2.0 vanaf 2015 te gaan gebruiken. Ik ben wel benieuwd wie straks, bij de keuze voor zijn of haar volgende mobiele telefoon, rekening gaat houden met de Eco Score 2.0.

Uit het persbericht:

De samenwerking met Telefonica O2 en Forum to the Future is een belangrijke stap richting een internationale, sector brede eco-score, waarmee klanten wereldwijd mobiele telefoons kunnen vergelijken op het gebied van milieu en andere duurzaamheidsaspecten. Telefonica O2 is de eerste operator buiten Vodafone die gebruik gaat maken van de eco-score. Inmiddels heeft ook Orange toegezegd de eco-score in 2015 te gaan gebruiken.

De eco-score geeft toestellen een gestandaardiseerde score op het gebied van duurzaamheid. De scores variëren tussen de nul en vijf en zijn vastgesteld op basis van antwoorden van toestelfabrikanten op specifieke vragen over o.a. de levensloop van het toestel en verantwoorde ontwerpkenmerken. Door samen te werken met Forum to the Future, krijgt de eco-score een onafhankelijker karakter. Forum to the Future biedt tevens meer inzicht in de criteria en methodologie die gebruikt wordt om de eco-score te bepalen.

Eco Score 2.0 is nu gratis voor mobiele operators en toestelfabrikanten die dit willen inzetten voor hun klanten. Een introductie van de eco-score 2.0-tool en gedetailleerde uitleg van de vragen en gehanteerde methodologie is te vinden op de website vanForum for the Future.