Nieuws
26 augustus 2018 - Ron Smeets

Telecom nieuwsoverzicht week 34 De Nokia 8110, Huawei nu de nummer twee in Europa en de smartphone OS race telt nog twee paarden

Huawei nu de nummer twee smartphone fabrikant van Europa
De Chinezen van Huawei hebben er vijf jaar voor nodig gehad om in Europa de nummer twee smartphone fabrikant te worden. In het tweede kwartaal van 2018 werden er dus meer Huawei’s dan iPhones verkocht. OK, die periode is traditioneel gezien het minst goede kwartaal van Apple omdat kort daarna de nieuwe iPhone modellen verschijnen, maar toch. Huawei groeit als kool en hoewel Apple de Chinezen in het volgende kwartaal waarschijnlijk weer voorbij zal streven is het een kwestie van tijd voor de Huawei definitief de nummer twee zal zijn. Lees meer.

Een slimme ‘dumbphone’ van Nokia
Enkele maanden geleden lanceerde HMD Global, de makers van de nieuwe Nokia (smart)phones een gemoderniseerde versie van de 8110 uit 1996. Beter bekend als de banaan-phone of de Matrix telefoon. De nieuwe 8110 is wel een stuk slimmer dan het origineel en heeft nog een paar voordelen. Uiteraard ontbreekt snake ook niet. Ik heb het toestel een aantal weken gebruikt naast mijn standaard smartphones en zie wel een paar handige toepassingen voor de 8110. Lees de review en oordeel zelf of de 8110 misschien iets voor jou is.

De smartphone OS race is er een met nog maar twee paarden
Android en iOS zijn, kijkend naar het gebruik en marktaandeel, al een paar jaar de enige écht serieuze smartphone besturingssystemen. ‘Vroeger’ kon je ook nog kiezen voor Windows Phone/Mobile, BlackBerry OS en nog een aantal kleine, al dan niet Open Source, besturingssystemen. Als we de gegeven van de analisten van Statista mogen geloven dan zijn alle andere OS’en niet meetbaar meer aanwezig. Volgens Statista hebben Android en iOS momenteel namelijk samen 100% van de smartphone markt in handen. Dat klinkt heel erg onwaarschijnlijk. Er zijn immers nog altijd smartphones met andere systemen in gebruik. Dat worden er wel steeds minder dus wellicht dat de servers van Statista ze niet meer kunnen ‘zien’. Hoe dan ook, een serieuze concurrent voor Android en iOS zou welkom zijn, toch? Lees meer.

Verder in het nieuws deze week:
Galaxy Note9 nu te koop
Vrijdag ging de Galaxy Note9 wereldwijd in de verkoop. Volgens Samsung is het toestel tijdens de pre-order periode goed verkocht. Er zijn schijnbaar nog steeds genoeg smartphone gebruikers en Samsung fans te vinden die bereid zijn 999 euro of zelfs 1249 euro voor een toestel van de Koreaanse fabrikant te betalen. Ja, de Galaxy Note9 is een prachtig toestel met zeer goede specs en hij presteert ook navenant, maar die prijskaartjes zijn er dan ook naar. Gelukkig zijn de prijzen van Samsung telefoons heel erg gevoelig voor erosie. Doorgaans zijn ze enkele maanden na de winkellancering al enkele honderden euro’s goedkoper geworden. Bovendien doet Samsung veel aan cash-back en andere kortingsacties, al dan niet met gratis headset of een ander gadget.

T-Mobile probeert EU commissie te paaien met beloftes
Het zijn spannende tijden voor T-Mobile en Tele2. De magenta provider maakte enkele maanden geleden bekend dat ze een overeenkomst met Tele2 gesloten hebben voor de overname van Tele2 in Nederland. Nog los van het feit dat het een bijzondere move is – Tele2 was ooit MVNO op het netwerk van T-Mobile – moet de overname nog goedgekeurd worden door de EU. En die hebben de afgelopen jaren vergelijkbare overnames – waarbij in een land vier providers er drie zouden worden – al afgekeurd op grond van het feit dat er na zo’n overname te weinig concurrentie zou overblijven met het gevaar dat consumenten uiteindelijke meer zouden moeten gaan betalen. De EU-commissie heeft al gezegd meer tijd nodig te hebben om de overname van Tele2 door T-Mobile te beoordelen. Of dat goed of slecht nieuws is? Dat blijft gokken. T-Mobile is afgelopen week in ieder geval alvast een charmeoffensief begonnen. De magenta provider beloofde tijdens een interview met Telecompaper dat de prijsvechter abonnementen van Tele2 (25 voor onbeperkt ‘alles’) minimaal drie jaar na de overname gehandhaafd blijven. Ook belooft T-Mobile na de overname sneller en meer te kunnen investeren in de uitrol van 5G waardoor dat netwerk in Nederland vanaf 2020 uitgerold kan worden. De derde belofte is eigenlijk een voorspelling. Door de krachten met Tele2 te bundelen zou T-Mobile haar concurrentiepositie op de triple play markt (Internet – telefonie en mobiel) kunnen versterken ten opzichte van KPN en VodafoneZiggo. Het zal mij benieuwen of de EU gaat zwichten voor deze beloftes en voorspellingen. Eind dit jaar wordt het besluit verwacht.

Pocophone F1 heeft niets met racen te maken
Met de Nokia 7 Plus en recentelijk de Huawei P Smart+ wordt het steeds duidelijker dat goede smartphones niet meer duur hoeven te zijn. Onder de 400 euro kun je al een heel goed toestel bemachtigen. Het Chinese Xiaomi deed er deze week nog een schepje bovenop… of beter gezegd, een schepje van af. De Pocophone F1 heeft zo mogelijk nog veel betere specs dan de al genoemde Nokia en Huawei en kost ook nog eens een flinke hap minder. Helaas zal het toestel voorlopig niet naar Europa komen. Voor 260 euro krijgen de Indiase smartphone kopers een toestel met een Snapdragon 845 processor met 6GB RAM en 64GB intern geheugen. Verder heeft hij een 6.2 inch full HD+ 18:9 LCD scherm met notch. Aan de achterzijde zit een 12 + 5 megapixel dual camera, gecombineerd met een 20 megapixel camera voor selfies. Er zijn ook uitvoeringen met 8GB RAM en/of 128 of 256GB geheugen. Die zijn wel wat duurder maar nog altijd goedkoper dan de Nokia en de Huawei. En die twee hebben geen Snapdragon 845 octa-core processor aan boord. Daarmee is de Pocophone F1 momenteel de smartphone met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Voor hoelang? Kom maar op Nokia, Huawei, Motorola en kornuiten!

Weer twee nieuwe Nokia’s, maar nog niet meteen voor Europa
HMD Global heeft sinds de lancering van de eerste nieuwe Nokia’s, begin 2017, het portfolio van het ooit zo roemruchte Finse merk flink uitgebreid. Sommige modellen zijn zelfs al aan hun tweede jaargang toe – zoals de Nokia 3.1 en 5.1. Afgelopen dinsdag (de 21e) werden weer twee nieuwe toestellen - voorlopig alleen voor de Indiase en Chinese markt - gepresenteerd; de Nokia 5.1 Plus en de Nokia 6.1 Plus. Nou ja, helemaal nieuw zijn ze niet. In China waren deze twee al te koop met een andere naam, de X5 en de X6. Om de verwarring voor Chinese Nokia kopers compleet te maken worden de 5.1 Plus en de 6.1 Plus nu ook onder de nieuwe naam in het land van de lange muur uitgebracht. Of en wanneer deze twee nieuwe Nokia’s naar Europa komen is nog niet bekend. Hieronder twee korte demo video’s van de toestellen.

Motorola E5 Play kost nog geen 100 euro
Motorola staat sinds de overname door Lenovo en de herintroductie van het ooit zo populaire telefoonmerk net als Nokia vooral bekend als maker van smartphones met een vriendelijk prijskaartje en in verhouding best goede (tot hele goede) specs. Met de Moto E5 Play gaat Motorola nog een stapje verder. Die kost namelijk nog geen 100 euro. Ok, € 99,99 scheelt maar 1 cent - en die ronden we af in Nederland als we contant betalen ;) - maar dat is zeker niet veel voor een smartphone met een 5.3 inch 18:9 beeldscherm met HD+ resolutie, een 1.4GHz Snapdragon 425 quad core processor met 1GB RAM en 16GB intern geheugen. Aan de achterzijde zit een 8 megapixel camera met flitser en voor selfies heeft Motorola er een 5 megapixel camera in gestopt. Standaard draait het toestel op Android Go, een voor low-end geoptimaliseerde versie van het Google OS, en hij heeft een 2100mAh accu aan boord. Geen super specs, maar prima in overeenstemming met het prijskaartje.