Nieuws
07 oktober 2015 - Ron Smeets

Telecom Awards 2015 van start Aantal deelnemende fabrikanten bijna verdubbeld

Het is weer die tijd van het jaar. De bladeren vallen van de bomen, de eerste pepernoten en Kerstversieringen liggen al in de winkels en alle grote smartphone fabrikanten hebben hun laatste nieuwe toestellen van 2015 gepresenteerd. Ofwel, hoog tijd voor de jaarlijkse editie van de Telecom Awards. Na de succesvolle eerste editie in 2014 worden op 2 november de zes smartphones bekend gemaakt die zich dit jaar in hun respectievelijke categorie Beste Smartphone of Beste Koop mogen noemen. De drie categorieën zijn ongewijzigd en dus worden ook nu weer Awards uitgereikt aan de Beste Smartphone en Beste Koop in de prijsklasse tot 200 euro, van 200 tot 400 euro en boven de 400 euro.

De strijd om een felbegeerde Telecom Award belooft dit jaar nog heviger dan vorig jaar te worden. Bij de organisatie, die ook nu weer in handen is van zes organiserende toonaangevende telecom sites, Androidworld, All About Phones, GSM Helpdesk, Hardware Info, PortableGear en MobileCowboys, dienden verschillende fabrikanten al deelnemende toestellen in voordat de uitnodigingen voor de nominatieronde verstuurd waren. Het aantal fabrikanten dat dit jaar nominaties heeft ingestuurd voor de Telecom Awards is nu al bijna verdubbeld. De inschrijftermijn sluit op 13 oktober. Een dag later, 14 oktober, worden alle smartphones die genomineerd zijn ibekend gemaakt.

Het beoordelingsproces bestaat voor 50% uit laboratorium tests die, uiteraard onder exact dezelfde omstandigheden, uitgevoerd worden in het testlab van Hardwar Info. Daarnaast zullen zes experts van de organiserende telecom sites de genomineerde toestellen in diverse testsessies beoordelen op een groot aantal punten die vanuit het oogpunt van de consument belangrijk zijn. Denk daarbij aan de prestaties van de camera, het scherm en de accu, maar ook het design, de specs en de gebruiksvriendelijkheid van de user interface en het besturingssysteem worden onder de loep genomen. Het oordeel van de zeskoppige vakjury vormt de overige 50% van de totaalscore per genomineerd toestel.

Tot slot wordt per categorie ook weer een Award voor 'Beste Koop' uitgereikt. Hiervoor wordt de verkoopprijs van elk toestel toegevoegd aan het resultaat van de labtests en vakjury. Het toestel dat per categorie de beste verhouding tussen prijs, functionaliteit en kwaliteit heeft wordt gekroond met de Award voor 'Beste Koop' in zijn categorie.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.