Nieuws
07 september 2013 - Nichal Joosse

Tele2 komt met eigen netwerk: slimme zet of juist niet?

Eerder deze week maakte Tele2 tijdens een bijeenkomst voor analisten in Diemen bekend dat ze van plan zijn om een nieuw mobiel telecomnetwerk in Nederland willen gaan opzetten. Aan het eind van 2015 zou het netwerk al landelijke dekking moeten hebben. Het zou Tele2 333 miljoen euro moeten gaan kosten om dit voor elkaar te krijgen. 161 miljoen euro gaat op aan vergunningen en 172 miljoen euro gebruiken ze om te investeren in het aanleg van het netwerk.

Tele2 wil de concurrentie aangaan met KPN, T-Mobile en Vodafone. Dit zijn momenteel de enige bedrijven met een eigen netwerk in Nederland. Er zijn wel behoorlijk wat mvno's, maar die maken gebruik van de netwerken van KPN, T-Mobile of Vodafone. Granryd is van mening dat er meer concurrentie moet komen in Nederland, omdat de prijzen voor mobiele abonnementen hier relatief hoog zijn in vergelijking met andere Europese landen. Ze willen 20 procent van de mobiele markt veroveren.

Is dit een hele slimme zet van Tele2 of juist niet? Tele2 is actief in Zweden, Noorwegen en Kazachstan, maar zien Nederland ook als een belangrijke markt. De 'bekende drie' hebben een flinke pap in de lepel in Nederland, maar dat kan over twee jaar helemaal anders zijn. Tele2 is overigens niet van plan om stuntprijzen te gaan hanteren, aangezien ze aangeven dat de kwaliteit van het netwerk de belangrijkste prioriteit heeft.

Over de auteur: Nichal Joosse