Nieuws
11 november 2015 - Ron Smeets

Tele2 gaat de 4G markt opschudden, maar mist nog een belangrijk compenent Redelijk concurrerende tarieven voor grootverbruikers; NIET voor SIm Only klanten

Tele2 onthulde vanochtend haar mobiele, 4G, plannen voor de Nederlandse markt. De MVNO, die gebruik maakte van het T-Mobile netwerk, wordt vanaf morgen, 12 november, de vierde Nederlandse provider met een eigen 4G netwerk; een MNO dus. En ze hebben grote plannen. Tijdens de presentatie werd al heel snel duidelijk dat Tele2 de 4G markt wil gaan veroveren met concurrerende tarieven en grote databundels. Echter vooralsnog mist de provider nog één belangrijk element: ruim bedeelde (met grote databundels) SIM Only abonnementen. Dat behoeft natuurlijk wel enige uitleg.

Ten eerste liet Tele2 zien dat haar 4G netwerk op dit moment, buitenshuis, al 92% van de Nederlandse bevolking bereikt. De dekking binnenshuis (en kantoren) is voor 65% gerealiseerd en geografisch beslaat het netwerk nu 80% van Nederland. Eind maart 2016 moet landelijke dekking (>95%) een feit zijn. Overigens betekent dat niet dat je tussen nu en eind maart nog veel plekken zult tegenkomen waar helemaal geen dekking is. In de zogenaamde 'witte gebieden', waar nog geen Tele2 masten actief zijn, kan de provider terugvallen op het 3G netwerk van T-Mobile.

De belangrijkste vraag is natuurlijk wat Tele2 de Nederlandse consument gaat bieden. Zoals gezegd willen ze vooral op prijs, en de grootte van de databundels, gaan concurreren met KPN, Vodafone en T-Mobile. In de praktijk komt het er op neer dat klanten, kunnen kiezen uit verschillende abonnementen die iets goedkoper zijn dan die van de concurrentie, maar wel (veel) meer data bieden.

Daar zit echter wel een maar aan. Wanneer je een 4G abonnement met meer dan 2.5GB data wilt afsluiten bij Tele2, dan ben je VERPLICHT, daar ook een toestel bij te kopen. De provider biedt namelijk wel enkele SIM Only abonnementen aan, en deels ook tegen concurrerende tarieven, maar slechts in drie 'smaken'; 10 euro per maand voor 100 belminuten of sms'jes en 1GB data, 15 euro per maand voor 150 minuten/sms en 1.5GB data en 20 euro per maand voor 250 minuten/sms en 2.5GB data. Vergeleken met de grote providers (en hun B-merken als Simyo en Ben) is dat tussen de 2,50 en 5 euro per maand voordeliger. Vergeleken met andere SIM Only providers valt dat nog wel mee. Simpel biedt bijvoorbeeld een 100 minuten/sms + 1GB data abonnement voor €9,50 per maand. Dat is wel tijdens de 'dubbel bundel weken', maar die actie loopt, in verschillende varianten, al maanden. Met andere woorden, van de concurrerende SIM Only abonnenemten moet Tele2 het voorlopig niet hebben. Daar gaf de provider overigens wel een reden voor, maar daar kom ik later op terug.

Tele2 zet de komende periode met name in op de verkoop van abonnementen MET een toestel erbij. Waarom? Welnu, omdat Tele2 een 4G only netwerk uitrolt, waarbij dus ook gebeld wordt over 4G (en straks ook VoLTe), wil de provider er zeker van zijn dat klanten over het juiste toestel beschikken. Uit tests en onderzoek is namelijk gebleken dat nog lang niet iedereen het juiste toestel heeft om ten volle te kunnen profiteren van het Tele2 netwerk. Dus zeggen ze, wil je bij ons klant worden en een abonnement afnemen met een zeer ruime databundel (meer dan 2.5GB dus) dan moet je ook een toestel hebben dat daar geschikt voor is en ben je dus letterlijk verplicht die ook bij Tele2 te kopen.

Uiteraard speelt ook mee dat eventuele klanten met een eigen toestel dat niet volledig geschikt is voor het Tele2 4G netwerk dan terug zouden vallen op het 3G netwerk van T-Mobile. Dat komt de beleving van de klant niet ten goede, dat moge duidelijk zijn. Maar het betekent voor Tele2 ook dat ze in die gevallen nog altijd ook een flink bedrag per maand moeten afstaan aan T-Mobile voor de gebruik van dat netwerk.

Maar hoe zit het dan met de aanbiedingen van abonnementen met toestel. Tele2 gaf enkele voorbeelden. Zo kun je vanaf morgen de Galaxy S6 met een 4G data en onbeperkt bellen en sms'en abonnement afsluiten voor 39 eurp per maand. Vergeleken met de grote drie is dat tussen de 7 en 15 euro per maand voordeliger. Op zich zeker geen slechte aanbieding natuurlijk. Zelf heb ik even gerekend met de andere abonnementen en toestel kortingen die Tele2 presenteerde (zie afbeelding hieronder). De provider geeft, afhankelijk van de keuze voor een bepaald abonnement, een maandelijkse korting op de aanschafprijs van een toestel. Die varieert van 4 euro bij het 21 euro (4GB data) abonnement tot 8 euro wanneer je kiest voor het abonnement van 35 euro (24GB data). Stel je kiest voor een toestel dat 600 euro kost in combinatie met het duurste Tele2 abonnement. Dan krijg je dus 24 x 8 euro korting op de aanschaf van het toestel en moet je nog 408 euro bijbetalen. Omgerekend 17 euro per maand. Tel daarbij op de 35 euro voor het abonnement en dan kom je dus uit op 52 euro per maand. Dat is, voor grootverbruikers, inderdaad een stuk voordeliger dan bij de concurrenten, als die al dergelijk grote data-abonnementen bieden. De vraag is natuurlijk of je bereid bent om ruim 400 euro ineens op tafel te leggen voor een toestel. Uiteraard kun je ook kiezen voor een goedkoper toestel.

Concluderend komt het er mijns inziens op neer dat Tele2 de Nederlandse markt inderdaad gaat bestoken met redelijk concurrerende 4G abonnementen, maar die zijn wel vooral interessant voor grootverbruikers van mobiele data. En wie op zoek is naar een Sim Only abonnement met veel data, die kan voorlopig ook nog niet bij Tele2 terecht. De provider is overigens in de toekomst wel van plan ook het Sim Only aanbod verder uit te breiden maar wanneer dat gebeurt en hoe die tarieven en bundels er dan uit gaan zien is nu nog niet bekend.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.