Nieuws
03 juni 2006 - Ron Smeets

Telco's bereiken accoord over nieuwe roaming tarieven

Het is al jaren een van de meest ondoorzichtige en winstgevende onderdelen van de mobiele belkosten: roaming tarieven. Onder druk van de Europese Commisie hebben de Telco's nog tot eind 2007 te tijd gekregen om de vaak extreem hoge roaming kosten vrijwillig naar een aanvaardbaar nivo te brengen en die 'deadline' heeft effect.

Eerder berichtten wij al over de nieuwe tarieven die Vodafone en T-Mobile de komende 12 maanden geleidelijk zullen gaan introduceren.

Deze week hebben nog eens zes Europese Telco's overeenstemming bereikt over nieuwe, fors lagere, roaming tarieven . Orange, Telecom Italia, Telenor, TeliaSonera, Wind en T-Mobile zullen vanaf Oktober van dit jaar, helaas NA de zomervakantie dus, maximaal 45 Eurocent per minuut aan elkaar in rekening brengen voor de roaming diensten van hun klanten op elkaars netwerken. Een jaar later, vanaf Oktober 2007, wordt dat tarief nog eens met 20% verlaagd tot 36 Eurocent per minuut.

Wat het gevolg van deze afspraken precies zal zijn voor de consumententarieven voor (international) roaming is nog niet exact bekend, maar de zes samenwerkende Telco's verwachten een tariefverlaging van, uiteindelijk, zo'n 50%. Dat is nog niet de 95% die de EU Commissie in het verschiet legde, maar in ieder geval een eerste stap in de juiste richting.

Ter vergelijk, in Oktober 2005 koste een internationaal gesprek, binnen Europa en tijdens de piek-uren, van 4 minuten gemiddeld tussen de 4 en 6 Euro, met uitschieters naar meer dan 13 Euro, afhankelijk van de lokatie en de provider.Gerelateerde links:
Vodafone en T-Mobile verlagen roaming tarieven
Roaming tarieven in 2007 fors omlaag
'OPTA's' blij met Europese regels voor roamingtarieven
Roaming tarieven met maximaal 95% omlaag
Wa' kos da'? Mobiel bellen in het buitenland
Europese website over roaming kosten
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.