Nieuws
27 oktober 2005 - Gerben Mak

Telco Sprint overweegt switch naar WiMAX

Sprint maakt er geen geheim van dat het al een tijdje de mogelijkheden van WiMAX onderzoekt, het maakt zelfs deel uit van de directie van het WiMAX forum. Maar de geruchten worden sterker dat Sprint nu zou overwegen haar netwerk volledig naar WiMAX te switchen. Maar hier is meer aan de hand: Volgens PCS Intel zou Sprint haar iDEN netwerk omruilen bij de AMerikaanse overheid in ruil voor landelijk dekkend WiMAX spectrum.

Het Amerikaanse Department of Defense (DoD) zou namelijk sinds 9-11 werken aan een plan om de nationale communicatie van staatsdiensten structureel te verbeteren. Daarvoor heeft DoD haar oog laten vallen op het iDEN netwerk van Sprint. Dat netwerk zou volledig kunnen worden overgenomen en middels encryptie beveiliging exclusief worden ingezet voor overheidsdiensten. PCS Intel suggereert dus dat er een deal zou zijn, waarbij Sprint naast een goede overname prijs tevens een volledig landelijk dekkend spectrum voor WiMAX zou hebben bedongen. Onafhankelijk of dit spectrum lokaal reeds door een andere organisatie wordt gebruikt. Uiteraard benadrukt PCS Intel dat deze berichten niet zijn bevestigd.

Op zich een mooie theorie. Sprint zou daarmee ook niet meer aan gebruikelijke mobiele diensten denken, maar meteen breedband internet toepassingen willen bieden voor handhelds, laptops, bureau PC's, televisie etc.

Voor de goede orde: we praten hier over mobile WiMAX, de 802.16e standaard in plaats van de reguliere 802.16a standaard. Voor de liefhebber is hier meer uitleg te vinden:

Engadget WiMAX.

Over de auteur: Gerben Mak