Nieuws
21 oktober 2015 - Ron Smeets

Te Koop: T-Mobile Nederland, zo goed als nieuw en mét landelijke 4G dekking Deutsche Telekom wil opbrengst gebruiken om schulden elders af te lossen

Het lijkt er op dat Deutsche Telekom af wil van de Nederlandse tak van T-Mobile. Bloomberg meldde gisteravond dat Credit Suisse opdracht gekregen heeft om te onderzoeken of er gegadigden zijn en wat op het prijskaartje van de magenta provider in ons kikkerlandje moet komen te staan. Daarbij werd echter ook gemeld dat de beslissing nog niet definitief is en er ook nog een kans bestaat dat T-Mobile Nederland eigendom blijft van Deutsche Telekom.

De reden om de Nederlandse provider te verkopen heeft niets te maken met achterblijvende prestaties maar Deutsche Telekom zou de opbrengst mogelijk willen gebruiken voor het aflossen van schulden en de op handen zijnde frequentieveilingen in de Verenigde Staten. Analisten hebben becijferd dat de verkoop van T-Mobile Nederland het moederbedrijf zo'n 5 miljard euro zou kunnen opleveren.

T-Mobile Nederland heeft de afgelopen anderhalf jaar een forse inhaalslag gemaakt als het gaat om de kwaliteit van haar (4G) netwerk. Eind deze maand zal T-Mobile een landelijk dekkend 4G netwerk hebben. De provider is daarmee wel veel later dan de groene en rode concurrent, maar was, zo werd meerdere keren verklaard, een bewust besluit. T-Mobile heeft gekozen voor een complete vernieuwing van haar mobiele netwerk. Dat vergde meer tijd, en natuurlijk ook fors meer investeringen. Het resultaat mag er voorlopig ook zijn. In diverse tests, ook van mij, komt het 4G netwerk van T-Mobile inmiddels als beste uit bus.

Kortom, een eventuele koper krijgt dus letterlijk een 'zo goed als nieuw' mobiel netwerk dat bovendien behoorlijk futureproof is. Wie zou T-Mobile dan willen, en kunnen, overnemen? Het moederbedrijf van Ziggo/UPC, Liberty Global, lijkt een serieuze kandidaat te kunnen worden. Onlangs werden de onderhandelingen over een verregaande samenwerking tussen Liberty Global en Vodafone afgebroken omdat beide partijen er niet uit kwamen. Als T-Mobile in de etalage staat zou de eigenaar van Ziggo zomaar eens de winkel binnen kunnen stappen.

Zoals Bloomberg ook al meldt is nog niet zeker dat T-Mobile Nederland verkocht gaat worden. Enkele jaren geleden was men namelijk ook al eens, en heel serieus, van plan om de Amerikaanse tak van de provider af te stoten. Dat besluit werd echter teruggedraaid. Inmiddels is T-Mobile in de VS een van de spraakmakende providers geworden. Het wordt een kwestie van afwachten. Ik kan mij wel voorstellen dat het in Den Haag, op het Nederlandse hoofdkantoor van T-Mobile, vanochtend en de komende behoorlijk druk zal zijn bij de koffieautomaten.