Nieuws
22 november 2011 - Martijn Derks

Tawkon stralings app

Amit Lubovsky  is de Co-founder van VP BD & Marketing, ontwikkelaars van Tawkon, een app die gebruikers in staat stelt de straling waar ze aan bloot gesteld worden inzichtelijk te maken. De app geeft je tips om de straling te reduceren.

Persoonlijk zie ik de meerwaarde niet echt, maar toch ben ik naar de barcamp geweest om te kijken of ik toch verrast kon worden. Amit begint zijn presentatie met een uiteenzetting van de gevaren van straling van mobiele apparaten zoals GSM's en tablets met 3G verbindingen. De meeste mensen maken zich geen grote zorgen over de straling, en willen niet zonder hun geliefde mobiele apparaat.

Er zijn diverse onderzoeken geweest naar de gevolgen van de straling, maar een definitieve uitslag of het daadwerkelijk schadelijk is daar zijn de deskundige het nog (lang) niet over eens. Volgens Amit is de SAR (Specific Absorbtion Rate) 1.6 watt per kilogram lichaamsgewicht de wettelijk bepaalde grens, waar mobiele apparaten aan moeten voldoen. 

Uit onderzoek van de WHO zou blijken dat 10 jaar gebruik van een mobiel apparaat, 30 minuten per dag de kans met 30% verhoogd op kanker aan de kant waar je belt. Wat kan je doen om dit te voorkomen, Koop een telefoon met een lager SAR, gebruik een headset, speaker of gebruik je telefoon minder. 

Met de Tawkon app kun je via een makkelijk interface zien of je in de gevarenzone zit. Gelukkig willen de operators dat we veel bellen en dus plaatsen ze ook overal en veel zendmasten. Hoe dichter je bij een zendmast gebruik maakt van je mobiele apparaat, hoe lager de SAR is. Er is ruim een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de app. Daarna is de app ingediend bij Apple's AppStore en deze app is afgewezen door Apple. De afwijzing is formeel gebasseerd omdat API's gebruik zouden worden die niet mochten. Toen dat probleem was verholpen, was er antennagate bij de introductie van de iPhone 4. Waarvan Tawkon handig gebruik probeerde te maken, zoals te lezen in ons artikel van ruim een jaar geleden. Waardoor Apple de app opnieuw afkeurde. De app is verkrijgbaar via Cydia, je hebt dan wel een jailbroken iPhone nodig.

Op het moment dat in de app de grote knop "rood" is zou je beter niet kunnen bellen. De app geeft tips wat je kan doen om de knop "groen" te krijgen en veilig te kunnen bellen. Ook kun je statistieken opvragen die je laten zien hoe je gebruik de afgelopen dag, week, maand is geweest. Ik zie echt de meerwaarde van de app niet, te meer omdat de WIFI netwerken ook straling afgeven en die kan de app dan weer niet meten. Ik maak me persoonlijk geen zorgen over het stralingsgevaar, jullie?

Tawkon downloaden

Over de auteur: Martijn Derks