Nieuws
26 november 2008 - Tom Haagmans

Tarieven mobiele telefonie omlaag binnen EU

De prijslimiet op telefoongesprekken binnen de Europese Unie wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengd tot 2013. De limiet
geldt nu nog tot 2010. Deze limiet is vorig jaar afgesproken omdat de prijzen voor gesprekken van en naar EU-landen absurd hoog waren. Sinds de invoering van de limiet zijn de kosten behoorlijk gedaald.

Sommige telecomaanbieders spelen hierop in door de gespreksduur steeds tot een minuut naar boven af te ronden. De EU wil dit voorkomen door het verplicht te stellen om na de eerste halve minuut per seconde af te rekenen.

Daarnaast wil men de prijslimiet niet alleen tot gesprekken beperken, ook sms-jes moeten goedkoper worden. Gemiddeld kosten die nu 29 cent exclusief BTW, dat moet 11 cent exclusief BTW worden. Staatssecretaris Heemskerk wil deze prijslimiet nog voor de zomer invoeren, zijn collega's hebben minder haast.

Tot slot willen de bewindslieden dat consumenten die in het buitenland veel gebruik maken van mobiel internet een waarschuwing krijgen zodra hij of zij meer dan 50 euro mobiel heeft geïnternet.

Over de auteur: Tom Haagmans