Nieuws
19 januari 2015 - Ron Smeets

T-Mobile's volledige 'keuzevrijheid' bestaat uit 70 abonnementen

T-Mobile kondigde onlangs aan dat klanten vanaf 19 januari de volledige vrijheid zouden krijgen bij het samenstellen van abonnementen, kort daarna gevolgd door de mededeling dat de roaming kosten voor bellen binnen de EU deels afgeschaft worden. Inmiddels heeft de magenta provider de nieuwe abonnementsvormen bekend gemaakt. De beloofde vrijheid bestaat welgeteld uit zeven data- en acht bel- en drie sms bundels die je met elkaar kunt combineren in type abonnementen (Stel Samen, Basis Sim en Bellen per seconde). Daarmee kunnen klanten van T-Mobile kunnen nu kiezen uit 70 verschillende abonnementen. Ofwel, de volledige abonnement vrijheid bestaat uit 70 keuzes. Formeel is dat natuurlijk geen volledige keuzevrijheidm maar het is een begin.

Met de nieuwe Stel Samen abonnementsvormen biedt de magenta providers klanten wellicht niet zo heel veel meer keuzes dan de groene en rode concurrent, maar het is wel overzichtelijk. Er bestaat geen koppeling meer tussen de grootte van bel/sms- en databundels.

Elk Stel Samen abonnement start met een basistarief van 10 Euro. Daarmee kun je al onbeperkt data gebruiken, maar wel op maximaal 64MBps. Net voldoende voor een Whatsapp'je of Facebook post (zonder foto's). Verder is het basisabonnement ook al geschikt om overal binnen de EU gebeld te worden en gratis te SMS'en. Wil je meer mobiele data met hogere (4G) snelheden, dan kies je de voor jouw geschikte databundel erbij. Wil je ook nog zelf bellen, dan moet je er natuurlijk ook nog een belbundel bij nemen. Zoals gezegd is dit redelijk overzichtelijk en heb je ook aardig wat opties. Een stap op weg naar volledige vrijheid bij het samenstellen van je mobiele abonnement. Het zou natuurlijk pas echt 'vrij' zijn als je de data- en belbundels helemaal naar eigen inzicht kon indelen; 78 minuten en 3450 MB bijvoorbeeld. Of dat handig en praktisch zou zijn? Waarschijnlijk niet, maar persoonlijk mis ik wel wat meer keus bij de belbundels; 60 en 180 minuten opties wellicht. En bij de databundels had ik graag gezien dat je ook boven de 2GB stappen van 1GB mogelijk waren.

De Stel Samen & Stel Bij abonnementen zijn natuurlijk met name bedoeld voor de smartphone gebruikers. T-Mobile heeft ook haar Basis Sim abonnementen aangepast volgens hetzelfde 'keuzevrije' stramien. Dit zijn de iets voordeligere abonnementen klanten die niet veel data verbruiken en genoegen nemen met een lagere download snelheid. Vreemd genoeg heb je hier wel veel meer keuze. Om precies te zijn kun je kiezen uit 48 verschillende abonnementsvormen; 4 data-, 4 bel- en 3 sms bundels.

Tot slot zijn er ook nog vier zogenaamde 'bellen per seconde' abonnementen. Die worden aangeduid als 'alleen bellen en sms'en, maar je kunt er eventueel ook een databundel bij nemen. Het nut daarvan ontgaat mij enigszins omdat je dan feitelijk in de Basis Sim categorie terecht komt, maar goed.

Behalve deze keuzes blijven de bekende extra- en voordeelbundels gehandhaafd ook bestaan. Denk aan Friends&Family, Visual Voicemal, de EU bel- en databundels en Cloud services.

Met dank aan Belkostenwijzer voor de tip. Meer informatie kun je sinds vanochtend ook vinden op de website van T-Mobile,

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.