Nieuws
03 juli 2014 - Bas Tervuren

T-Mobile verhoogt internetsnelheid voor 3G klanten

Anders dan je wellicht zou verwachten kondigde T-Mobile vorige week aan dat ze de snelheid voor haar mobile internetgebruikers zónder 4G gaat verhogen. Prepaid klanten zijn hiervan uitgesloten, maar het geldt wel voor sim-only gebruikers. De theoretische snelheidslimiet gaat naar 15 Mbps (1.8 MB) per seconde.

Daarmee komt het gelijk met de internetsnelheid van instapvariant van 4G die T-Mobile aanbiedt. Deze snelheidsverhoging is bovendien gratis. Maar wat heeft de T-Mobile klant hier nu echt aan?

De snelheidsverhoging is per 1 juli 2014 ingegaan in en het effect is afhankelijk van de internetsnelheid van het abonnement. T-Mobile abonnees die momenteel een lage internetsnelheid hebben van 384 Kbps zullen hier meer van merken dan abonnees met een snelheid van 2 Mbps. Ook het uploaden gaat vanaf 1 juli sneller. Door investeringen in zowel het 4G netwerk als 3G kan T-Mobile deze service aan haar abonnees aanbieden.

Kritische noten bij deze snelheidsverhoging:

- De snelheidsverbetering is nauwelijks merkbaar wanneer gebruikers al een behoorlijke snelheid hadden dat dicht tegen de nieuwe snelheid grenst.

- Je dient een modern toestel te hebben om van de verhoogde snelheid te kunnen profiteren. Oudere modellen worden door de techniek beperkt en kunnen de nieuwe, verhoogde snelheid niet aan.

- Doordat de snelheid verhoogd wordt is het aannemelijk dat mobiel internet van T-Mobile aantrekkelijker wordt waardoor het drukker wordt op het netwerk en dit weer nadelig werkt op de snelheid van het internet.

- De afstand tot de zendmast heeft invloed op de snelheid. Alleen wanneer je dicht in de buurt bent van de zendmast kun je volledig meeliften op de snelheidsverhoging. Dit geldt natuurlijk voor alle netwerken en maximaal haalbare (theoretische) mobiele internetsnelheden.

- Door hogere snelheden zullen abonnees wellicht meer van internet gebruik maken, waardoor hun bundel sneller opraakt. T-Mobile kan zo mooi duurdere abonnementen verkopen.

- De investering in de modernisering van de netwerken willen de providers altijd terugverdienen. het blijven tenslotte commerciële bedrijven. Je hoeft niet vreemd op te kijken als abonnementen in de nabije toekomst duurder worden om de investering terug te verdienen.

Natuurlijk is het verhogen van de mobiele internetsnelheden op zich een goede zaak. En T-Mobile ligt bij de uitrol van 4G inmiddels zo ver achter op de concurrentie dat dit soort extraatjes voor 3G klanten ook gegeven worden om te voorkomen dat klanten overstappen naar de concurrenten die wel al een landelijke 4G dekking bieden. Bij KPN is dat al enkele maanden het geval en Vodafone zal de landelijke 4G dekking in september bereiken. Momenteel (begin juli) is dit (eerste kaartje hieronder) de 4G dekking die T-Mobile kan bieden. Het tweede kaartje toont de verwachte 4G dekking over drie maanden (oktober 2014). Met deze uitrolsnelheid gaat het dus nog wel even duren voordat T-Mobile in heel Nederland 4G kan aanbieden.

TMo-4G-dekking-Begin-Juli-2014 Tmo-4G-dekking-oktober-2014

Over de auteur: Bas Tervuren