Nieuws
18 juli 2008 - Ron Smeets

T-Mobile straft affiliate partners

Rondom de lancering van de iPhone 3G bij T-Mobile is de afgelopen week enige commotie ontstaan tussen de provider en diverse affiliate partners.

Het heeft er alle schijn van dat de affiliates nu gestraft worden door T-Mobile vanwege het uiten van hun ongenoegen over de sterk gereduceerde vergoedingen die T-Mobile uitkeert voor de leads die leiden tot de verkoop van een iPhone (abonnement).

Het geval wil namelijk dat alle websites en blogs die via TradeTracker en TradeDoubler een T-Mobile affiliate overeenkomst hebben de afgelopen dagen bericht gekregen hebben dat de overeenkomst per direct beëindigd wordt.

TradeTracker zegt formeel nog in onderhandeling te zijn met T-Mobile over een eventuele doorstart van de overeenkomst, maar feit is wel dat ook zij zich fel, en openlijk, hebben verzet tegen de lage vergoedingen die T-Mobile uitkeert aan affiliates die een iPhone klant aanbrengen. Normaliter liggen deze vergoedingen rond de 20 Euro. Voor de iPhone ontvangt een affiliate partner een bedrag dat rond de 2 Euro ligt, ofwel een tiende van de normale vergoeding.

Zoals gezegd zou het toeval kunnen zijn dat de contracten met TradeDoubler en TradeTracker precies op dit moment stopgezet worden, maar in zoveel toeval geloof ik niet. Mijn gevoel wordt bovendien versterkt door het feit dat de contracten van de affiliate partners van het enige advertising bureau dat niet geprotesteerd heeft tegen de lage iPhone vergoedingen, M4N, wel nog in leven gehouden zijn.

Het lijkt er toch echt op dat T-Mobile, nu men met de nieuwe iPhone eindelijk eens een écht succesnummer in handen heeft dat zo populair is dat het sowieso wel verkoopt, ook zonder de affiliates, daar dan ook maar meteen helemaal alleen van wil profiteren. En nu de affiliates tegen die eenzijdige wijziging van de voorwaarden door T-Mobile protesteren worden ze dus maar meteen de deur gewezen.

Geen slimme zet als je het mij vraagt want wat gebeurt er als de iPhone 3G hype over enkele maanden over zijn hoogtepunt heen is en niet meer het best verkopende T-Mobile product is? Worden de Affiliates dan weer met open armen ontvangen?

Wordt ongetwijfeld vervolgd!Gerelateerde links:
iPhone ruzie tussen T-Mobile en Affiliate partners?