Entertainment
16 april 2007 - Ron Smeets

T-Mobile stopt rapport over schadelijke straling in doofpot

T-Mobile wordt ervan beschuldigd dat men geprobeerd heeft een onderzoeksrapport naar de eventuele schadelijke gevolgen van de electromagnetische straling van mobieltjes waarvan de conclusie bepaald niet gunstig uitgevallen was voor de Mobiele Telefoongigant in de doofpot te stoppen.

Het betreffende onderzoek, waar T-Mobile ironisch genoeg grotendeels zelf voor betaalde, concludeerde onder andere dat de limiet voor de hoeveelheid electromagnetische straling waaraan een mens blootgesteld mag worden met een factor 1000 verkleind zou moeten worden. Daarnaast werd er een duidelijke link gelegd tussen straling van mobiele telefoons en het ontstaan van tumoren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Ecolog Institute en een van de schrijvers, Dr. Peter Neitzke, beschuldigt T-Mobile nu van het negeren en doodzwijgen van het rapport. Het onderzoek is in 2000 voor het eerst uitgevoerd en drie jaar later ge-update maar tot op de dag van vandaag heeft T-Mobile nog niet gehandeld naar de resultaten en aanbevelingen die gedaan zijn.

Behalve in Duitsland is het onderzoek ook verder nergens door T-Mobile gepubliceerd wat volgens de onderzoekers en Britse pers duidt op een doofpot-affaire.

Inmiddels is een versie van het rapport wel 'gelekt' naar het Britse HESE (Human Ecological Social Economic) project. Daar concludeerde men bovendien dat het gedrag van T-Mobile normaal is binnen de Mobiele Industrie. Doel is de 'negatieve' onderzoeken zolang mogelijk stil te zwijgen om te voorkomen dat de gezondheidsrisico's op agenda's van OPTA's, Ministeries en andere regelgevers komen te staan. Het lijkt de tabaksindustrie wel!!!Gerelateerde links:
Onderzoek zal uitwijzen: GSM net zo schadelijk als roken
Deens onderzoek: GSM straling niet kankerverwekkend
Nog een stralingsonderzoek zonder echte conclusie
Waarschuwing voor kinderen op GSM's

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.