Nieuws
30 juni 2016 - Ron Smeets

T-Mobile start pilot met nóg sneller 4G Provider gaat 'ongebruikte' 3G capaciteit toevoegen aan haar 4G netwerk

T-Mobile is in Woerden gestart met een proef om het 4G netwerk van de provider nog sneller te maken, met maximale download snelheden die dan op kunnen lopen tot 300 Mbit/s. Technisch heet dit 3-band carrier aggregatie waarvoor een deel (10MHz) van de 3G bandbreedte ingezet wordt. Simpel gezegd gaat de magenta provider de helft van haar 3G capaciteit toevoegen aan haar 4G netwerk.

Omdat steeds meer klanten overstappen van 3G naar 4G ontstaat er overcapaciteit op het 'oude' 3G netwerk. Die wordt nu dus eerst in een proefopstelling, en later wellicht landelijk, gebruikt om het 4G netwerk nog sneller te maken. Bovendien zorgt die grotere capaciteit er ook voor dat klanten straks minder last hebben van extreme drukte (en daardoor minder bereik en/of lagere snelheden).

Een ander doel van de pilot is om te onderzoeken hoe het 4G netwerk functioneert op de 2100MHz frequentieband en wat daarvoor eventueel nodig is aan technische aanpassingen in het netwerk. Het bestaande 4G (+) netwerk maakt gebruik van de 900 en 1800MHz band.

Ik ben benieuwd naar de eerste ervaringen van klanten en als ik zelf in de buurt van Woerden kom ga ik het zeker ook even proberen. T-Mobile heeft sinds de uitrol van 4G al het snelste netwerk van Nederland (ondanks de recente theoretische claims van Youfone) dus dat voorspelt vast veel goeds. Uiteraard moet je om gebruik te kunnen maken van die snelheden wel een toestel hebben dat geschikt is voor cat 9 LTE met snelheden tot 300 Mbps.

“Met de 4G+ 3-band carrier aggregatie (3CA) krijgen klanten een nog betere internetervaring als het lokaal erg druk is bijvoorbeeld tijdens een evenement of tijdens het reizen in de trein. Alhoewel er op dit moment voldoende ruimte is op het 4G+ netwerk, anticipeert T-Mobile hiermee op het toenemend data gebruik in de toekomst. T-Mobile voert daarom continu innovaties door op het netwerk waarmee het netwerk nog stabieler en sneller wordt om de toenemende digitale mobiele levensstijl te ondersteunen. Met deze techniek wordt de totale 4G-capaciteit vergroot van 30MHz naar 40MHz”, aldus de Technology Strateeg van T-Mobile

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.