Nieuws
29 september 2017 - Ron Smeets

T-Mobile plaatst eerste 4G antenne met 5G technologie en 600% meer capaciteit

Ben je op het Leidseplein en klant van T-Mobile, dan kun je daar vanaf nu profiteren van een nog betere 4G verbinding. De magenta provider heeft namelijk haar eerste 4G mast met 5G technologie geplaatst en aangezet. Die heeft 600% meer capaciteit, als het gaat om het afhandelen van het aantal gelijktijdige (data)verbindingen en kan download snelheden leveren tot 600Mbps.

Massive MIMO
De nieuwe masten, die door Huawei zijn ontwikkeld en geleverd, hebben 64 zenders én 64 ontvangers om meer gebruikers gelijktijdig te kunnen bedienen. Daarnaast zorgt de Massive MIMO technologie ervoor dat de datastromen van klanten gebundeld worden in zogenoemde 3D beamforming-patronen die bijna letterlijk op de betreffende gebruiker gericht worden en hem, binnen het bereik van de mast, volgen. Je hebt als gebruiker dus feitelijk een één-op-één verbinding met de mast en het netwerk. Klinkt fraai, maar wat de meeste smartphone gebruikers vooral in geïnteresseerd zijn is de download snelheid. Welnu, die komen met deze technologie uit op maximaal 600Mbps. Dat is meer dan het dubbele van de gemiddelde snelheden die 4G zendmasten op dit moment kunnen leveren. Het gaat bij deze uitbreiding van het T-Mobile netwerk voorlopig nog maar om één mast en één locatie. Maar duidelijk is wel dat de provider, samen met Huawei die de netwerktechnologie ontwikkelt en levert, van plan zijn de prestaties van het 4G netwerk al naar het niveau van 5G te tillen, ruim voordat die technologie breed beschikbaar zal komen. De laatste verwachtingen rondom de uitrol van 5G netwerken spreken over ergens tussen 2020 en 2023. 

Nu op het Leidseplein, en dan?
T-Mobile is van plan deze nieuwe MIMO antenne’s te gaan plaatsen in drukke gebieden, maar ze benadrukken ook dat de capaciteit van de reeds bestaande 4G masten nog ruim voldoende is om de groeiende vraag naar mobiele dataverbindingen aan te kunnen. Om met de bestaande masten dezelfde capaciteit te kunnen bieden als met de nieuwe MIMO antenne’s mogelijk is moeten nu nog drie of vier 4G masten geplaatst worden. Die kunnen straks dus door één MIMO antenne vervangen worden. Er wordt nog niets gezegd over welke gebieden de komende periode van deze nieuwe antenne’s voorzien gaan worden. De kans is echter groot dat die locaties vooral in de Randstad zullen liggen. Uiteraard moet je om gebruik te kunnen maken van download snelheden tot 600Mbps wel beschikken over een toestel dat daarvoor geschikt is. Denk aan de Galaxy Note8, Huawei P10 of iPhone 8. Bij de 4G specificaties moet het toestel dan minimaal LTE Cat 11 ondersteunen. Minstens zo belangrijk wordt ook de vraag of T-Mobile de maximale datasnelheden ook ‘open zetten’. Het zou zomaar kunnen dat de provider besluit om, vanwege de drukte en/of belasting op het netwerk, de maximale download snelheid ‘af te knijpen’. Hoe dan ook, elke ontwikkeling die er voor zorgt dat de mobiele (4G) netwerken meer capaciteit en meer snelheid gaan leveren is er een die we volop toejuichen, toch? ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.