Geruchten
16 mei 2007 - Ron Smeets

T-Mobile ook in de race voor de iPhone

In de VS zal de iPhone exclusief door AT&T (voorheen Cingular) aan de man gebracht worden.

Tot voor kort was Vodafone de meest serieuze gegadigde om de iPhone in Europa te gaan verkopen. In het geruchtencircuit zijn nu de eerste berichten opgedoken dat ook T-Mobile een gooi wil doen naar de distributierechten van Apple's iPhone.

Sterker nog, als we de analisten van Gartner mogen geloven dan maakt T-Mobile meer kans dan Vodafone omdat, zo concluderen zij, de iTunes service van Apple, conflicteert met Vodafone's belangen en services in diens Live! portal.

Van de andere kant concluderen dezelfde analisten ook dat het geen slimme zet van Apple zou zijn als ze de iPhone ook in de Europese markt exclusief bij één carrier uit zouden brengen. Zo heeft T-Mobile nauwelijks dekking in landen als Spanje en Frankrijk.

Hoe dan ook, Vodafone en T-Mobile lijken de belangrijkste kandidaten. Hutchison ('3') viel eerder al af omdat de iPhone (nog) geen 3G netwerken ondersteund. Andere Telco's die de iPhone graag zouden willen toevoegen aan hun assortiment zijn Orange en O2 (Telefonica). Over de kansen van deze carriers wordt vooralsnog niets bekend gemaakt, maar gezien de berichten lijkt het in ieder gaval of die al afgevallen zijn.

"Gezien de versnippering van carriers in de diverse Europese landen zou Apple er goed aan doen om met meerdere Telco's in zee te gaan", aldus Martin Gutberlet van Gartner.

Foto: Engadget MobileGerelateerde links:
Europese iPhone naar Vodafone, Google Phone naar O2?
Cingular opent iPhone community
UMTS iPhone begin 2008 in Europese winkels
De iPhone niet voor iedereen. . .
Ga jij een iPhone kopen?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.