Nieuws
13 oktober 2008 - Ron Smeets

T-Mobile klantgegevens voor de tweede keer gehacked

Dit weekend heeft Der Spiegel onthuld dat het, na de eerste berichten en opschudding over een beveiligingslek bij T-Mobile begin deze maand, de afgelopen weken nog steeds mogelijk was om de klantgegevens van zo'n 30 miljoen T-Mobile abonnees, wereldwijd, in te zien en te manipuleren.

Het enige dat de onderzoekers van Der Spiegel nodig hadden waren enkele klantgegevens en een wachtwoord dat overigens niet alleen bij de meeste T-Mobile medewerkers (in Shops en dergelijke) bekend is maar ook in hackers kringen rondgaat.

Goed nieuws is wel dat T-Mobile inmiddels gereageerd heeft door te zeggen dat men ook het tweede lek gedicht heeft.

Na de eerste berichten verzekerde T-Mobile haar klanten dat gevoelige data zoals rekeningnummers en betaalgegevens wel absoluut veilig waren. Der Spiegel heeft nu echter aangetoond dat het toch mogelijk was om dergelijke financiele gegevens van T-Mobile klanten in te zien en zelfs te wijzigen. Ook was het mogelijk om via het lek SIM kaarten van klanten te blokkeren.

Bij de 30 miljoen klanten van wie de gegevens dus niet voldoende beveiligd bleken zaten ook diverse beroemdheden, politici en multi miljonairs. Het zal niemand verbazen dat ook zij niet blij waren met deze onthullingen door Der Spiegel.

Zoals gezegd heeft T-Mobile haar klanten ook nu weer verzekerd dat de lekken inmiddels gedicht zijn. We zullen zien hoe lang die garantie deze keer stand houdt. . .

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.