Nieuws
04 maart 2014 - Ron Smeets

T-Mobile klanten kunnen Android apps nu 'op rekening' kopen

Vanaf nu kunnen klanten van T-Mobile aankopen in de Google Play Store ook 'op rekening' kopen. De aanschafte apps en andere content wordt dan dus achteraf, via je telefoonrekening, afgeschreven. Een service die eerder ook al beschikbaar was voor aankopen in de Windows Phone Store en BlackBerry App World.

Om van deze service gebruik te maken moet je in de betreffende applicatie winkels kiezen voor 'T-Mobile factuur' als betaaloptie.

Inleiding

Zolang je binnen Nederland blijft is dat een prima alternatief maar je moet wel rekening houden met het feit dat nog niet alle abonnementen van alle providers tethering toestaan. Daarnaast moet je zoals gezegd zorgen voor een abonnement met voldoende data, en die zijn duur geworden. Gebruik je meerdere keren per maand de tethering functie van je smartphone dan zijn die maandelijkse kosten niet zo’n probleem. Maar als je slechts af en toe gebruik maakt van tethering dan is het zonde om iedere maand te moeten betalen voor een grote databundel die je zelden ‘verbruikt’. Verder wordt de mobiele dataverbinding bij de voordeligere abonnementen na een bepaald aantal MB’s ‘geknepen’ naar een lagere snelheid. Voor een smartphone is daar op zich nog wel prima mee te leven, maar wanneer je een tablet of laptop aansluit dan is dat toch echt te langzaam.

En dan hebben we natuurlijk nog het fenomeen ‘data roaming’ in het buitenland. OK, dat zal niet voor iedereen een ‘dagelijks’ probleem zijn, maar als je dan een keertje over de landsgrenzen heen gaat, en je wilt altijd en overal online zijn, dan moet je wel op zoek naar een oplossing. Een lokale (prepaid) SIM kaart kopen met een databundel werkt prima, maar stop je die SIM dan in je smartphone, dan ben je weer niet bereikbaar op je eigen telefoonnummer. Toegegeven het is misschien allemaal wat ver gezocht en zoals gezegd geen dagelijks probleem voor de meeste gebruikers, maar toch.

Ik heb de afgelopen weken, onder andere in Berlijn tijdens de IFA, een Mobile WiFi router, of MiFi, van Huawei gebruikt. Wat mij betreft een prima alternatief voor iedereen die wel eens, vaker dan twee weken vakantie, in het buitenland vertoeft en daar ook altijd en overal met zijn smartphone, tablet en/of laptop online wil zijn. Voor een paar tientjes koop je in de meeste Europese landen al een prepaid SIM met 1 tot 5 GB data tegoed. Daarmee kun je weken, zoniet maanden, vooruit. Mits je niet 200 dagen per jaar in het buitenland bent.

Ook in Nederland kan de zo’n MiFi router een prima oplossing bieden. Met name voor de gebruikers die, zoals ik hierboven al schreef, maar af en toe gebruik maken van mobiele dataverbindigen voor hun tablet en/of laptop. Een prepaid kaart van een van de providers met een databundel van een x aantal GB’s is dan veel voordeliger dan iedere maand betalen voor veel GB’s die je niet op maakt. Zonde van je duur verdiende geld.

Met de huidige abonnementstarieven voor mobiele data kun je op deze manier al gauw 20 Euro per maand ‘verdienen’. Gerekend over een abonnementsperiode van 2 jaar scheelt je dat toch mooi 480 Euro. Ruim voldoende voor de aanschaf van een MiFi router en een paar prepaid kaartjes in Nederland en/of enkele andere Europese landen als je daar naar toe gaat. En die MiFi router gaat natuurlijk langer mee dan twee jaar dus reken uit je winst.

Werking en conclusie

Over de werking van de Huawei MiFi router ben ik zeer tevreden. Wanneer je op een plek bent waar HSPA(+) netwerkdekking is dan kun je met maximaal 21 Mbps downloaden. De maximale upload snelheid van de Huawei MiFi router is … Natuurlijk is de daadwerkelijke snelheid afhankelijk van de kwaliteit van het netwerk en de maximale dataverbinding die de betreffende provider vrijgeeft. Ik ben ook op plekken geweest waar slechts een 2G verbinding beschikbaar was. In die gevallen is het gebruik in combinatie met een tablet of laptop niet echt handig. Op het display (vier oplichtende iconen) kun je zien wanneer je een 3G/HSPA of 2G verbinding hebt. Het netwerkstatus lampje brandt groen bij een 3G of HSPA(+) verbinding en geel wanneer hij alleen een 2G connectie heeft.  Rood is de kleur voor geen verbinding ;-)

Verder brandt er een groen WiFi lampje en de accustatus wordt ook weergegeven met een groen, knipperend, lampje. Wanneer de accu leeg raakt gaat deze rood knipperen en blijft hij rood, dan is de accu spoedig (binnen enkele minuten) helemaal leeg. Het vierde lampje geeft aan dat er een SMS bericht binnengekomen is.

Via de webinterface kun je de instellingen veranderen en SMS’jes lezen of verzenden (als je dat al handig zou vinden). Er is wel een verschil wanneer je die webinterface met je laptop of smartphone opent. In beide gevallen doe je dat door met je browser naar http://192.168.1.1 te surfen. Vervolgens verschijnt het inlog scherm. Standaard is de login en het wachtwoord ingesteld op ‘admin’ en ‘mifi’. Het verdiend de aanbeveling om dat de wijzigen. Wanneer je de MiFi web interface met je smartphone benadert dan krijg je alleen een optie om de status, snelle (automatische) configuratie en SMS de bekijken of uit te voeren. Doe je dat via je laptop dan krijg je alle instellingen, status en kun je ook het wachtwoord en de login wijzigen, evenals de naam van het netwerk (SSID) en APN instellingen (internet toegangspunten). Wat mij betreft zou Huawei er beter aan gedaan hebben om ook via een smartphone verbindinde de volledige webinterface toegankelijk te maken, of op z’n minst te zorgen dat je een keuze krijgt daarvoor.

Die APN instelligen is het enige ietwat hekele punt aan de Huawei MiFi Router. Ik moest die zowel in Nederland als Duitsland namelijk, de eerste keer, handmatig instellen. De standaard APN’s die op de prepaid SIM’s voorgeprogrammeerd zijn werkten namelijk niet.  Dat was enig, online, zoekwerk en bovendien bleek dat de Huawei MiFi router telkens, na opstarten, weer de standaard APN selecteerde. Die moest ik dus fysiek weggooien om het apparaatje na opstarten er toe de dwingen om de juiste APN te gebruiken. Dit moet je dus iedere keer doen als je een nieuwe SIM, van een andere provider, in het apparaat stopt. Een verbeterpunt voor Huawei en/of de providers, maar zeker ook een weetje dat veel gezoek kan voorkomen. Het duurde al met al een uur voordat ik dat, samen met Cowboy Jöran, uitgevogeld had.

Positief was wel de levensduur van de accu. Wanneer ik drie tot vijf apparaten aangesloten had (maximaal kan hij acht gelijktijdige connecties verwerken) dan kon ik met een volle accu makkelijk 6 uur online zijn. Bij intensiever gebruik was dat altijd nog een uurtje of vijf. In de auto liet ik hem aangesloten aan de lader en wanneer ik hem met mijn laptop gebruikte ook. De USB laadkabel wordt meegeleverd, evenals een 230V stekker. In de auto gebruikte ik gewoon de microUSB lader die standaard in mijn auto zit.

Conclusie: De Huawei MiFi router is een prima alternatief voor iedereen die zowel in Nederland als het buitenland af en toe met meer dan alleen zijn smartphone online wil zijn.
Positief:
+++ Accu
++ Flexibiliteit
+ Handige webinterface

Negatief
--- Instellingen APN’s
- Volledige webinterface alleen toegankelijk met een laptop

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.