Nieuws
04 juli 2016 - Ron Smeets

T-Mobile introduceert zakelijk abonnement voor roaming in de EU en VS Onbeperkt bellen, sms'en en internetten in, van, naar en tussen de EU en VS

T-Mobile introduceert vandaag een aantal nieuwe abonnementen die speciaal bedoeld zijn voor zakelijke gebruikers die regelmatig in het buitenland (lees: de EU en VS) vertoeven. Vanaf 35 euro (ex BTW) kun je onbeperkt bellen en sms'en binnen de hele EU en VS. Letwel: dit geldt niet alleen voor bellen en gebeld worden, maar ook bellen naar nummers in en tussen die landen. Vooral dat laatste is erg interessant aangezien de tarieven daarvoor nog niet altijd gebonden zijn aan gereguleerde maxima.

Bij het voordeligste abonnement (35 euro) zit ook een 1GB databundel voor gebruik binnen Nederland plus 1GB data die binnen Europa (roaming) gebruikt kan worden. Helaas is dat datategoed niet geldig in de VS. Daar kun je dus alleen profiteren van onbeperkt bellen en sms'en. Er zijn in totaal vier verschillende Internationaal abonnementen, M, L, XL en XXL. Die bieden allemaal onbeperkt bellen en sms'en in Nederland, de EU en VS en 1GB data binnen de EU. Het verschil tussen deze abonnenten wordt gemaakt in de grootte van de Nederlandse databundel. Die bedragen 1, 5, 10 of 20GB.

Voor zakelijke gebruikers die niet al te vaak in het buitenland komen heeft T-Mobile ook nog een iets voordeligere abonnement; 'Altijd'. Daar krijg je maximaal 200 gratis belminuten in de EU en VS bij plus 50 tot 250 MB EU roaming, afhankelijk van welk abbonement je kiest. Op de afbeelding hieronder kun je de verschillende 'Altijd' en 'Internationaal' abonnementsvormen bekijken.

Toen ik het persbericht van dit nieuwe T-Mobile abonnement voor zakelijke gebruikers binnen zag komen was een van mijn eerste gedachten; 'Waarom zou je nu nog een roaming abonnement met een looptijd van twee jaar willen afsluiten?' Immers, per 17 juni 2017 verdwijnen de roaming kosten binnen de EU. Als je dan een 'roaming abonnement' hebt dat nog 12 maanden, of nog langer doorloopt dan is dat natuurlijk zonde van het geld.

Navraag bij T-Mobile wees al snel uit dat zij daar iets anders over denken. Een woordvoerder liet namelijk weten dat indien de roaming kosten medio 2017 inderdaad gaan verdwijnen op dat moment bekeken zal worden welke gevolgen dat voor de lopende abonnementen heeft en indien nodig zullen klanten een nieuwe, aangepaste, aanbieding ontvangen.

Daarbij werd echter ook aangehaald dat de EU landen nog met elkaar afspraken moeten maken voor wat betreft de zogenaamde Fair Use Policy die na 17 juni 2017 gaat gelden. Dat is om zogenaamd 'Permanente Roaming' te voorkomen. Daarover is al veel gesproken maar harde afspraken zijn nog niet gemaakt. Die zullen zeker nog van invloed kunnen zijn op de voorwaarden, en tarieven, van abonnementen zoals T-Mobile (en ongetwijfeld ook andere providers) die (gaan) aanbieden.

Enfin, T-Mobile biedt dezelfde abonnementen ook aan met een looptijd van 12 maanden zonder dat de tarieven veranderen (even duur dus). Het is wellicht verstandig om voor die looptijd te gaan mocht je interesse hebben in een van de zakelijke roaming abonnementen voor de EU en VS.

Eerder schreef ik al het volgende over de mogelijke Fair Use Policy:
Een grote 'maar' in het besluit om de roaming kosten af te schaffen heeft te maken met het voorkomen van misbruik van de regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan 'permanente roaming'. Je sluit dan een abonnement af in een land waar de mobiele tarieven lager liggen dan hier, maar gebruikt dat abonnement vervolgens, zonder roaming kosten, vrijwel alleen en continu in Nederland. In dat geval mogen providers ook een meerprijs in rekening brengen. Die moet wel lager zijn dan de huidige maximale roaming tarieven (dus niet die van 1 april 2016!). Shoppen voor een goedkoop buitenlands abonnement zal dus niet lonen.

Het is echter nog niet bekend wat de criteria worden voor 'permanente roaming'. Gesproken wordt over de invoering van een zogenaamde 'fair use policy' hiervoor. Maar wat wordt dan 'fair'? Drie maanden? Een half jaar? Daarover moeten de diverse nationale toezichthouders en de Europese Commissie de komende maanden nog een ei leggen. Vakantiegangers, ook iedereen die meerdere keren en/of weken per jaar naar de zon of sneeuw reizen, hoeven zich uiteraard geen zorgen te maken. Degelijk gebruik gaat zeker niet onder de 'permanente roaming' regels vallen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.