Nieuws
17 februari 2015 - Ron Smeets

T-Mobile herhaalt 4G ambties Magenta provider belooft eind 2015 het beste 4G netwerk van Nederland te hebben

T-Mobile heeft vanochtend in Den Haag een update meeting georganiseerd van de Nederlandse 4G uitrol bij de magenta provider. Enkele maanden geleden, in september, ontvouwde T-Mobile haar 4G strategie en verklaarde de provider ook waarom de uitrol langer duurt dan bij de groene en rode concurrentie. De magenta provider kampte uit het verleden met een verouderd, samengeraapt (apparatuur van Ben en Dutchtone) netwerk dat daardoor niet zomaar even geschikt gemaakt kon worden voor 4G. T-Mobile moest dus letterlijk alle netwerkapparatuur vervangen.

Dat leidde er tevens toe dat de provider het besluit nam om 4G anders uit te rollen dan de concurrentie. KPN en Vodafone kozen ervoor om zo snel mogelijk landelijk dekkend te zijn en daarna hun netwerken verder uit te breiden met een fijnmaziger dekking en meer capaciteit. T-Mobile koos er voor om haar 4G netwerk direct met de maximale capaciteit uit te rollen. Dat proces duurt langer maar uiteindelijk heeft T-Mobile dan, zo zeggen ze, het meest moderne netwerk van Nederland dat in principe geschikt is voor datasnelheden tot 600 Mbps. Niet dat de provider dat binnen nu en enkele jaren ook al gaat aanbieden want daarvoor zouden de 2G en 3G netwerkmodules uitgeschakeld moeten worden. Iets dat de komende jaren zeker nog niet aan de orde is.

In de praktijk betekent het wel dat, vergeleken met de huidige 4G netwerken van Vodafone en KPN, T-Mobile een hogere maximale 4G snelheid kan bieden dan haar concurrenten. In theorie 150 Mbps, maar in de praktijk ligt de maximale snelheid op ca. 80% daarvan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je met een 4G abonnement van T-Mobile ook direct van deze snelheden kunt genieten want er bestaat ook nog zo iets als de maximale snelheid die de provider bij de verschillende abonnementen biedt.

Zoals gezegd duurt de uitrol van het 4G netwerk bij T-Mobile langer. De provider zal, zo werd gemeld, eind 2015 landelijke 4G dekking kunnen bieden (>95% van Nederland) Op dit moment (meetgegevens december 2014) heeft T-Mobile ruim 2300 4G masten uitgerold, maar die staan allemaal nog in de Randstad+ (Regio Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht plus Arnhem, Apeldoorn, Groningen, delen van Twente en Zuid Limburg tussen Maastricht en Vaals). Ter vergelijk, KPN heeft landelijke dekking met ca 3300 masten en Vodafone doet dat met ruim 2000 zendlokaties. Doordat T-Mobile uiteindelijk meer dan het dubbele aantal masten heeft en het netwerk uitgerold wordt met de maximale capaciteit zal de provider eind dit jaar technisch over het beste netwerk kunnen beschikken. Welke voordelen dat heeft, naast standaard hogere snelheden en meer capaciteit? T-Mobile noemt als voorbeeld het kunnen gaan aanbieden van LTE-Advanced met theoretische snelheiden tot 300 Mbps en nog betere spraakdiensten (denk bijvoorbeeld aan noice-cancellation headsets).

Dat klinkt erg mooi, maar hoe werkt het op dit moment dan in de praktijk. Ik heb de afgelopen weken, op momenten dat ik 4G regio's van T-Mobile was, redelijk wat snelheidstests gedraaid op een Galaxy Note 4. De gemiddelde download snelheden van T-Mobile lagen daarbij soms inderdaad hoger dan die van KPN en Vodafone. Door het bot genomen haalde ik met T-Mobile 4G download snelheden van maximaal 65 tot 70 Mbps waar KPN en Vodafone 'bleven steken' op maximaal 40 tot 50 Mbps.

Bij de upload snelheden waren de verschillen veel minder groot. Daar bleken de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile meestal hetzelfde te presteren met maximale upload snelheiden van 20 tot 25 Mbps en incidentele uitschieters tot boven de 30Mbps. Echter, waar ik bij T-Mobile wel regelmatig tegenaan liep was het feit dat de upload snelheden tegenvielen. Iets waar KPN en Vodafone tijdens de uitrol ook regelmatig mee kampten. Dat lag, zo werd toen gezegd, aan het finetunen van masten en uitbreiding van capaciteit. Het toeval wil dat vandaag zo'n dag was. Ik reed van Zuid Limburg naar Den Haag en had tussen Veldhoven en Tilburg af toe 4G en vanaf Breda tot in Den Haag vrijwel continu 4G dekking. Bij alle 4G tests op dat traject, elf in totaal, kwam de upload snelheid nooit boven de 8Mbps uit. Tijdens de persmeeting verklaarde T-Mobile de lagere upload snelheden met de mededeling dat het testen vanuit een rijdende auto, wat ik dus regelmatig doe. Echter, tijdens dezelfde rit haalden de 4G netwerken van KPN en Vodafone wel upload snelheden die (ver) boven de 8 Mbps uit kwamen. Kortom, de magenta provider heeft nog genoeg werk te doen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.